Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât este fake news în lupta anti-justiție?

hotnews.ro

Pentru că tot este la modă cuvântul solidaritate, odată ce domnul Mișa ne-a anunțat că de la 1 ianuarie 2018 vom plăti cu toții pentru o solidaritate efemeră cu această guvernare, zic să ne aplecăm un pic pe drama trăită, chiar dacă nu recunoscută public, de reprezentanții unui anumit tip de mesaje, la Bruxelles, zilele acestea.

Ca să delimităm bine și clar taberele, România ultimilor ani are parte de un zgomot infernal venit dinspre o parte a presei, generic denumită de unii oameni, presă aservită luptei anti-justiție. Că o fi așa, că or exista sau nu motive ca unor trusturi de presă să li se lipească această etichetă, este mult de scris. Este greu să privești obiectiv când, la o primă strigare, cam tot ce înseamnă patronat de media în România are pe numele său fie mandate de arestare, fie condamnări deja executate sau în curs de executare. Și atunci, cum să fii de partea justiției, nu?

Dar, fără să dăm neapărat nume, căci le știm deja cu toții, câteva trusturi media și-au făcut din lupta împotriva actualei justiții din România, mai ales din lupta împotriva DNA și Laurei Codruța Kovesi, un deziderat de la care nu se abat nicio clipă. Luați-le programul zilnic și veți vedea că la fiecare jurnal de știri, emisiune, talk-show, subiectul suculent este cel al dărâmării încrederii în justiție. În niște instituții și oameni. Fac o paranteză aici, ar fi al naibii de greșit să consideri că doar Laura Codruța Kovesi poate salva România de corupție, sau să crezi că DNA este o instituție care funcționează ireproșabil.

De unde până unde ajungem la ideea de fake news a celor care duc lupta anti justiție? De la o imagine extrem de plină de simbolism, petrecută zilele trecute, odată cu vizita Laurei Codruța Koveși la Bruxelles, pentru o dezbatere legată de justiția și lupta anticorpuție din România. Acolo s-au intersectat două lumi: una a domnilor Pleșoianu, Savaliuc și Mirel Curea, care au încercat să facă scandal la Bruxelles, să hărțuiască și s-au ales cu o reacție virulentă din partea comisarului UE, care i-a catalogat ca fiind promotori de fake news, și o altă lume, a unui tânăr consilier român de prin Parlamentul European, care s-a apropiat de o Codruța Kovesi aproape hăituită și i-a strâns mâinile, mulțumindu-i pentru ceea ce face alături de DNA în România.

Imaginea aceasta de la Bruxelles este leit imaginea societății românești: o parte a ei bombardată de fake news și atacuri concentrate asupra justiției versus o alta care simte că această țară este sufocată de corupție, de furt, de oameni mai presus de lege și vrea neapărat să rupă și să se rupă acest lanț. Dacă este să mă întrebați pe mine, lupta este pe cale să fie câștigată de fake news. De promotorii acelorași mesaje false, dar rulate suficient de mult încât oamenii să le creadă adevărate. Dovadă și faptul că, pentru prima dată, procentul românilor care cred că ne este bine în UE a scăzut sub 50%. Lucru care se întâmplă încet și sigur și cu încrederea în justiție.

Iar odată dărâmată încrederea, vor putea face tot ce își doresc ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.