Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a lansat 2 proceduri de infringement împotriva României

Comisia europeana

CE a lansat, astăzi, două proceduri de  infringement împotriva României.

Prima procedură vizează securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, CE precizând ca Bucurestiul nu a notificat adoptarea unui plan de acţiune preventiva şi a unui plan de urgenţa în aceasta privinta.

"Comisia a solicitat în mod oficial României sa asigure respectarea deplina a normelor UE în materie de securitate a aprovizionarii cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fa?a unor eventuale întreruperi ale aprovizionarii. În acest scop, statele membre ar trebui sa permita fluxul bidirecţional de gaze naturale la nivel transfrontalier şi sa pregateasca în prealabil planuri de acţiune preventiva şi planuri de urgenţa", precizeaza CE, subliniind ca a lansat împotriva României un infringement (aviz motivat), deoarece aceasta nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de acţiune preventiva şi a unui plan de urgenţa, aşa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Totodata, Comisia afirma ca nu a fost informata cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirecţionale de gaze naturale.

Autoritaţile competente din statele membre trebuiau sa adopte planurile de acţiune preventiva şi planurile de urgenţa deja pâna la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirecţionale de gaze naturale trebuiau sa fie adoptate pâna la 3 septembrie 2012.

CE avertizeaza ca România are la dispoziţie doua luni pentru a se conforma obligaţiilor sale, în caz contrar, Comisia poate decide sa înainteze cauza Curţii de Justiţie.

"Este o cauza mai veche în care Comisia a decis sa ne trimita avizul motivat. Dupa ce luam cunostinta de continutul acestuia, vom fi în masura sa vedem ce masuri va trebui sa mai luam", a precizat, pentru Mediafax, agentul guvernamental la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu.

"Noi suntem deja în dialog cu CE pe acest subiect si am trimis deja raspuns la punerea în întârziere. În esenta este vorba de interconectarea cu statele membre vecine. Practic interconectarea exista, însa ea nu functiona la parametrii optimi ceruti de Comisie", s spus Radu, exprimându-si speranta ca în cele doua luni România se va conforma "deplin" cu regulamentul Uniunii privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Prin cea de-a doua procedură de infringement, se solicită Bucurestiului să puna capat tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri în România, potrivit unui comunicat al CE.

"Comisia a solicitat României sa îşi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitaţi independente desfaşurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeana considera ca ele constituie o restricţie la libera prestare a serviciilor şi la libera circulaţie a capitalurilor în cadrul pieţei interne. În prezent, persoanele fizice rezidente care obţin venituri comparabile îşi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE şi care nu sunt stabilite permanent în România nu pot beneficia de o astfel de deducere şi sunt impozitate pe baza veniturilor brute obţinute în România", se arata în comunicatul CE.

Comisia precizeaza ca nu gaseşte "niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE şi considera ca aceasta practica este discriminatorie şi constituie o restricţie la libera prestare a serviciilor şi la libera circulaţie a capitalurilor, conform interpretarii Curţii de Justiţie".

Prin urmare, Comisia a solicitat României sa îşi modifice normele pentru a se conforma legislaţiei UE, solicitarea fiind adresata sub forma unui infringement (aviz motivat). "În absenţa unui raspuns satisfacator în termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa acestei chestiuni", avertizeaza Executivul european.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.