Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crin Antonescu asteapta inlaturarea Laurei Codruta Kovesi pentru a reveni in politica?

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Discutiile despre inlocuirea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA au fost redeschise dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca procurorii anticoruptie si-au depasit atributiile anchetand guvernul in dosarul OUG 13. Anterior, dezvaluirile fostului deputat fugar Sebastian Ghita au dus la trecerea in rezerva a generalului Coldea si, pana la izbucnirea protestelor antiguvernamentale, zvonurile privind revocarea sefei DNA erau vehiculate zilnic. Apoi, Guvernul Grindeanu a captat intreaga atentie. Dar, dupa anuntul ministrului Justitiei privind evaluarea pe care o va face si care ar putea duce la schimbarea sefilor parchetului, mai multi politicieni au reluat atacurile la adresa sefei DNA. Printre acestia, si fostul presedinte PNL Crin Antonescu, intotdeauna dispus sa explice, pentru Antena 3 sau Romania TV, cum PNL s-a opus numirii lui Kovesi, dar Ponta a cedat. Pentru un om "retras" din politica, Antonescu e extrem de prezent in spatiul public; pare, mai degraba, un om in stand by.

Crin Antonescu se implica in alegerile interne din PNL, explicand de ce Ludovic Orban si Cristian Busoi sunt candidati valabili. Orban si Busoi ar putea fi presedinti ai PNL, nu si altii, desi Busoi nu-i candidat la presedintie, ci secretar general proaspat ales. Cum Catalin Predoiu nu-i un risc electoral - decat pentru propria-i persoana -, mesajul era adresat celor care inca mai spera ca Dacian Ciolos sau vreun alt reformist sa intre in cursa electorala.

"Ludovic Orban, categoric, un partener, coleg, camarad de politică 20 de ani, e o candidatură importantă. Probabil că, cel puțin în sinea mea, voi susține un om în legătură cu care am elementele, în ani adunate, că ar putea conduce acest partid mai bine. Dar nu e o temă pentru mine în acest moment.", a declarat Antonescu, marti, la Antena 3.

Miercuri, tot la Antena 3, unde altundeva?, Antonescu ne-a demonstrat care este tema domniei sale in acest moment: Laura Codruta Kovesi.

"Eu am aflat, în chestiunea numirilor de la Parchete, într-o discuție ce a avut loc la mine în biroul de președinte al Senatului. Victor Ponta ne-a spus că dorește ca ministrul Justiției să facă aceste propuneri. Cea care reținea atenția era doamna Kovesi. A enunțat 3 nume, cu sau fără bilețel, i-am spus clar că nu e bine, că e bine ca ministrul Justiției, Mona Pivniceru, să continuie procedurile de concurs discutate la Bruxelles. Liviu Dragnea era de față, dar nu știu dacă. Eduard Hellvig a fost și el prezent, era secretar general al PNL. Noi am refuzat, ministrul Justiției și-a dat demisia", i-a marturisit fostul lider PNL moderatorului Razvan Dumitrescu.

Si Crin Antonescu duce dezvaluirile mai departe, implicandu-se si in meciul intern din PSD. Pe Liviu Dragnea "l-a simtit mai aproape", fiindca era " un pic mai radical, un pic mai dispus la bătaie politică" decat Ponta, deschis la compromisuri si coabitari.

Antonescu il legitimeaza, deci, pe Dragnea si redeschide capitolul USL, intr-un moment in care marea miza a liberalilor o reprezinta cicatrizarea fuziunii cu PDL si ingroparea amintirii infratirii cu pesedistii.

De la "retragerea" sa publica, Crin Antonescu a jucat vizibil in fiecare moment politic semnificativ. A inceput, de fiecare data, detasandu-se de politica si partide si, de fiecare data, a incheiat pozitionandu-se, implicandu-se, amintindu-si fapte si impresii, fix in momentele cheie.

Suntem intr-un astfel de moment si acum, iar Crin Antonescu, punctual cum nu-l stiam, e prezent in studiourile Antena 3 pentru a oferi munitie social-democratilor impotriva DNA, pentru a denunta presiunile la care a fost supus de "presa sistemului" si pentru a-l recredibiliza pe Liviu Dragnea.

De ce? Cum doar consemnarea adevarului istoric nu e un motiv intemeiat - altfel, fostul prezidentiabil ar fi ales sa-si scrie memoriile, nu sa si le rosteasca la televiziunea care l-a macinat politic in 2014 -, mult mai credibil e ca domnul Antonescu are o miza personala.

O miza personala despre doar sursele anonime din PNL au indraznit sa vorbeasca, incet si niciodata asumat, atunci cand explicau retragerea lui Crin Antonescu. O retragere despre care s-a speculat inclusiv ca ar fi fost provocata de DNA, nu de constiinta. O retragere definitiva, dar doar pe durata mandatului Laurei Codruta Kovesi. Pe care, vedem la Antena 3, Crin Antonescu incearca sa-l scurteze chiar cu pretul prejudicierii intereselor PNL.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.