Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum putea evita PNL criza candidatului pentru Capitală: Înțelegeri subterane și planuri abandonate

bpn pnl

PNL se află în ipostaza, deloc de invidiat, de a veni cu un al patrulea candidat pentru primaria Capitalei în nici șase luni, după ce Marian Munteanu riscă să devină, în fața presiunii externe  dar și a noilor colegi de partid,  liberalul cu cea mai scurtă carieră de candidat. O soluție  considerată dezastruoasă însă de mulți dintre liberali, inclusiv de  fostul lider Crin Antonescu. Puțini oameni  din partid știu și cu atât mai puțin  opinia publică, că  înainte de un Bușoi, un  Orban, un Predoiu sau un Munteanu,  conducerea liberală a avut alte planuri pentru Capitală, atât pentru șefia  organizației, cât și pentru primăria generală.

Vezi și: Piedone trece la contraatac. Plângeri penale și o nouă procedură de candidatură

În toamna anului trecut, un Vasile Blaga aflat  în căutarea omului potrivit  să gestioneze, în folosul său, problema fuziunii PNL-PDL la  nivelul Capitalei  îi făcea  o ofertă co-președintelui  de atunci al filialei de Buzău, Cezar  Preda, să preia această sarcină. Liderul buzoian a  fost  de acord și i-a pus  în vedere lui  Blaga că ar  fi dispus  să candideze și pentru Primăria Capitalei,  o mai  veche  dorință a lui Preda, încă de pe vremea când  încă exista PDL ca partid de sine stătator, susțin surse liberale.

Inițial, Blaga  a fost de acord. După  doar câteva  săptămâni însă  negocierile din interiorul   partidului cu vechii liberali au schimbat tabla de șah în defavoarea lui Preda , iar șeful său direct s-a răzgândit. Blaga a  acceptat o soluție temporară de compromis cu  Alina Gorghiu:  candidatul  partidului pentru capitală să fie  selectat și propus de  vechii liberali, iar aripa  fostului PDL să renunțe la această pretenție, la  pachet  cu aspirațiile similare de  a-și  impune proprii candidați  pentru  sectoarele  2 și 4. În schimb, oamenii lui Blaga s-au consolat cu instalarea unui alt buzoian, Cătălin Predoiu la  șefia PNL București și, ulterior, a lui Alexandru  Nazare  drept candidat pentru primăria  Sectorului 1, considerată cea mai ușor de  câștigat dintre  toate scaunele  de edil la nivelul  Bucureștiului.

Cât îl privește pe Cezar Preda, acesta a renunțat, în luna  februarie  a acestui an, la  funcția de co-președinte  PNL Buzău în urma unor  disensiuni  interne la nivelul acestei organizații. O lună și ceva mai  târziu, el  a devenit  purtătorul de cuvânt al PNL București. Sursele citate ne-au dezvăluit că Preda a fost special numit în acest post pentru a fi încălzit pe margine  ca să preia ștafeta de lider de organizație în cazul în care Cătălin Predoiu va plăti cu funcția un eventual eșec la locale.

Vezi și: Reacția lui Marian Munteanu în scandalul iscat în PNL

Au trecut șase luni  de atunci  iar în prezent, conducerea liberală se află în plină criză. Este pusă în dificultate de propria decizie, după ce  la  doar o săptămână de la desemnare, fostul lider al studenților se  confruntă  cu o revoltă în PNL la adresa sa și cu multe  critici venite  din zona societății civile. Acum  PNL are două opțiuni: fie  reconfirmă candidatura unui Marian Munteanu dispus să-și renege păcatele tinereții, respectiv simpatiile legionare, fie  să încerce imposibilul  prin  retragerea acestuia  și validarea unui membru de partid care să-și aroge   postura de candidat de sacrificiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.