Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Divergenţe privind votul electronic asupra unui proiect de lege în Camera Deputaţilor

camera deputatilor

Deputaţii Opoziţiei şi cei social-democraţi au avut, luni, în plen, divergenţe faţă de votul dat la proiectul de lege privind mărirea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, fiind invocate deficienţe la sistemul de vot. Liderul grupului PMP, Eugen Tomac, a solicitat retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului care avea raport de respingere. În urma votului exprimat electronic, 69 de deputaţi au fost pentru retrimitere la comisie, iar 64 împotrivă, fiind înregistrată o abţinere.

Viceliderul grupului PSD, Ioan Munteanu, a cerut reluarea votului pe motiv că sunt "nemulţumiri". "A existat o interpretare greşită din partea unor colegi, sunt colegi care nu au reuşit să voteze. Uitaţi-vă la câţi sunt prezenţi şi la câţi au votat", a argumentat deputatul PSD Doina Pană solicitarea de reluare a votului.

Propunerea de reluare a votului a fost criticată de reprezentanţii PMP, PNL şi USR. "Un vot odată dat trebuie respectat", a susţinut Tomac, în timp ce Eugen Nicolăescu (PNL) a spus că nu există nicio prevedere regulamentară pentru reluarea votului. În final, vicepreşedintele Camerei Rovana Plumb (PSD), care conducea şedinţa, a anunţat că există o problemă tehnică şi că, din punct de vedere procedural, retrimiterea la comisie a proiectului a fost respinsă. "Avem o problemă tehnică. Sunt 139 de prezenţi, 69 au votat pentru, deci 64 împotrivă, avem o abţinere şi 5 persoane care nu votează. Stimate colege şi colegi, pentru a fi întors la comisie ar fi trebuit să fie 70 de voturi pentru. Deci, rugămintea mea - să înţelegem că pentru a putea fi retrimisă la comisie această iniţiativă legislativă aveam nevoie de 70 de voturi pentru, deci propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar", a explicat Rovana Plumb.

După şedinţa de plen, Eugen Tomac a criticat decizia, arătând că PSD a făcut "abuz de statutul pe care îl are". "PSD face ce ştie mai bine. Au făcut abuz de statutul pe care îl au şi anume să nu ţină cont de votul pe care l-au dat colegii astăzi şi anume ca legea pe care am dezbătut-o să se întoarcă la comisie. 69 de colegi au votat pentru retrimiterea la comisii, 64 împotrivă şi o abţinere. Din acest punct de vedere credem că semnalul pe care îl dă PSD şi ceilalţi din Parlament este un semnal extrem de prost, pentru că societatea românească are nevoie de cei 4 milioane de cetăţeni care locuiesc peste hotare şi care, în mod constant, sunt umiliţi de PSD, exact cum au făcut şi astăzi", a declarat Eugen Tomac. La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu a spus că PSD-ului nu îi convine sistemul de vot cu cartele. "Astăzi a fost a treia zi din actuala sesiune legislativă în care am putut vota cu ajutorul cartelelor de vot, un sistem care asigură o transparenţă mai mare şi o contabilizare mult mai bună a voturilor. PSD ne-a dovedit astăzi, prin vocea Rovanei Plumb, cea care a condus şedinţa Camerei Deputaţilor, că nu îi convine acest sistem de vot cu cartele, un sistem care a costat 500.000 de euro din banii contribuabililor", a spus Turcescu, anunţă Agerpres.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, care are raport de respingere din partea comisiei, urmează să fie supusă votului final în şedinţa de marţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.