Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două filme româneşti au fost premiate la Festivalului de Film LET'S CEE

facebook.com
premiu

Două filme româneşti - ''Doar o răsuflare'', de Monica Lăzurean-Gorgan, şi ''Câini'' de Bogdan Mirică - au fost premiate la ediţia din acest an a Festivalului de Film LET'S CEE, desfăşurat între 21 şi 27 martie la Viena, conform site-ului festivalului. Pelicula regizată de Monica Lăzurean-Gorgan a câştigat premiul pentru ''cel mai bun film'' în cadrul competiţiei de filme documentare.

Documentarul câştigător ''ne-a ţinut cu sufletul la gură'', a argumentat juriul anunţând premiul. ''Urmăm soarta unei familii într-un mic oraş din Transilvania de-a lungul unei perioade de şapte ani. O serie densă şi sensibilă de evenimente construită până la momente de mare intimitate şi intensitate, regândind întrebări universale şi umane - de viaţă, iubire şi moarte''. În competiţia filmelor documentare s-au aflat zece producţii şi au mai fost acordate menţiuni de onoare filmului polonez ''Komunia'' (Communion) al regizoarei Anna Zemecka şi coproducţiei finlandezo-bulgare ''The Good Postman'' (Poştaşul cel Bun), a cărui regie este semnată de Tonislav Hristov şi care prezintă criza refugiaţilor într-o tonalitate dulce-amăruie.

Drama socială ''Câini'' a regizorului Bogdan Mirică a primit o menţiune de onoare la categoria ''Debuturi promiţătoare'' a festivalului, la care au concurat 11 producţii. Tot o menţiune specială la această categorie a câştigat şi drama de familie ''Am?inai kartu'' (Together for Ever, Împreună pentru totdeanua) a regizoarei lituaniene Lina Lu?yte, în timp ce premiul cel mare a fost acordat cineaştilor Grigor Lefterov şi Todor Matsano pentru coproducţia italiano-bulgară ''Hristo''.

Tot 11 filme au concurat şi în cadrul competiţiei de scurtmetraje, al cărei motto a fost, în acest an, ''O lume în tranziţie''. Filmul rusesc ''Gudenie Shmelya'' (Buzzing of a Bumblebee, Zumzetul unui bondar) realizat de Vladimir Beldian a câştigat premiul I. În plus, producţia rusească ''Shedevr'' (Masterpiece, Capodopera), realizată de Irina Storozhenko, filmul sloven ''A New Home'' (Un nou cămin), realizat de ?iga Virc, şi coproducţia azero- lituaniană ''Shanghai, Baku'', a lui Teymur Hajiyev, au primit menţiuni de onoare.

Premiul din partea publicului în cadrul competiţiei de scurtmetraje i-a revenit filmului ''Unterkühlung'' (Undercooling, Subrăcire) realizat de Olga Kosanovic, o coproducţie austriaco-germană, în timp ce regizorul sârb Milo? Radović a primit acelaşi premiu la categoria lungmetraje pentru tragicomedia ''Dnevnik ma?inovođe'' (Train Driver's Diary, Jurnalul mecanicului de locomotivă). Premiul ''Steaua Uraniei'' pentru întreaga activitate a fost înmânat legendarului cineast ungar Béla Tarr. ''Fiţi curajoşi, nu faceţi compromisuri; nu bateţi la uşi, ci dărâmaţi-le'', a fost sfatul lui Tarr pentru tinerii cineaşti prezenţi la ceremonie. După István Szabó, Tarr este al doilea cineast ungar care a fost distins cu acest premiu.

Tot în Ungaria a mers şi premiul Urania 2017, acordat lui Atilla Till pentru producţia ''Tiszta szívvel'' (Kills on Wheels, Cu inima curată) ce a concurat alături de alte 10 filme foarte puternice în competiţia de lungmetraje. Filmul lui Till este o comedie cu gangsteri, spectaculoasă şi inteligentă în egală măsură, cu o distribuţie de actori amatori în scaune cu rotile, ce s-au evidenţiat ca adevăraţi profesionişti. Producţia rusească ''(M)uchenik'' (The Student, Studentul), realizată de Kirill Serebrennikov a primit, de asemenea, o menţiune specială. Acest film trage un important semnal de alarmă asupra pericolelor fundamentalismului.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost oferit actriţei croate Ksenija Marinković, care a putut fi urmărită în trei producţii diferite din cadrul Festivalului de Film LET'S CEE, conform Agerpres. La cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional LET'S CEE Film Festival au fost prezentate 17 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti: şapte incluse în programul competiţional, iar zece în secţiunea specială Focus România, dintre care trei filme de arhivă restaurate digital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.