Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicaţiile şefei DNA: Trei mistere din activitatea procurorilor anticorupţie

laura codruta kovesi

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a stat de vorbă, de Ziua Naţională, cu ascultătorii Europa FM. Dacă majoritatea celor care au intrat în direct prin telefon au avut doar cuvinte de laudă pentru Kovesi, o persoană a întrebat-o pe şefa DNA de ce anumite informaţii din dosarele penale se "scurg" în presă şi de ce unii inculpaţi sunt arestaţi preventiv şi, ulterior, eliberaţi.

"Potrivit noului cod de procedură penală, suntem obligaţi încă din cursul anchetei să furnizăm copii după dosar tuturor persoanelor implicate. Ce se întâmplă cu aceste dosare nu mai putem să ştim", a declarat Kovesi, sugerând că stenogramele şi alte detalii nu sunt furnizate de DNA, ci de avocaţi şi alte persoane care au acces la dosare.

Întrebată dacă aceste scurgeri de informaţii ajută DNA sau încurcă munca procurorilor, Kovesi a răspuns: "De multe ori ne încurcă. De multe ori se fac judecaţi ale dosarului în public. Există situaţii în care publicitatea ne ajută, dar atunci când apar date din dosare nu ne ajută. Nu neg rolul transparenţei în activitatea noastră, care are şi un caracter preventiv. Unii oameni sunt încurajaţi să ia atitudine să denunţe acte de corupţie, iar alţi oameni sunt descurajaţi să mai comită acte de corupţie."

Cât despre arestările preventive care sunt ulterior revocate de judecători, Kovesi a precizat că nu reprezintă un indicator al faptului că procurorii nu ar avea probe. Acest lucru poate fi judecat, potrivit şefei DNA, în baza numărului de condamnări definitive. Laura Codruţa Kovesi a mai susţinut că, în ciuda celor vehiculate în public, inculpaţii care colaborează cu procurorii nu beneficiază de clemenţă în domeniul măsurilor preventive.

Vezi şi: Laura Codruţa Kovesi recunoaşte: Există corupţie şi în interiorul DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.