Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al CNADNR, declarații explozive în fața procurorilor privind contractele ilegale: DNA a publicat rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată

sigla dna

Fostul director al CNADNR Dorin Gavril Debucean a dat vina pe subordonaţi pentru încheierea ilegală a unor contracte de asistenţă juridică, potrivit rechizitoriului prin care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecinţe deosebit de grave.

Poziţia fostului şef al CNADNR reiese din declaraţiile pe care le-a dat în faţa anchetatorilor în timpul urmăririi penale.

Citește și: ALERTĂ - Lovitură GREA pentru Rovana Plumb: ÎCCJ a dispus ca fostul ministru să fie cercetat de procurori pentru abuz în serviciu

"(...) Aceste două contracte (...) într-adevăr le-am semnat eu, în calitate de director general al CNADNR SA, însă sarcina de promovare, derulare, operare a contractelor, de îndeplinire a oricăror demersuri practice privind încheierea şi executarea contractelor aparţinea Direcţiei Juridice din cadrul CNADNR (...). Aceste două contracte mi-au fost prezentate conform procedurii standard din Companie, în mapa de Juridic, le-am semnat conform atribuţiilor de serviciu (...), mi-au fost prezentate în mapă de directorul Direcţiei Juridice sau de unul dintre adjuncţii acestuia. Eu nefiind de specialitate juridică, am considerat că angajaţii Direcţiei Juridice şi-au făcut datoria şi că aceste contracte nu pot avea probleme de legalitate", se arată în declaraţia consemnată în rechizitoriu, conform Agerpres.

Procurorii au apreciat că poziţia lui Debucean a fost "total nesinceră", fiind contrazisă de probele din dosar, care arată că, în realitate, Direcţia Juridică a CNADNR SA nu a promovat şi chiar nu a avut cunoştinţă de încheierea contractelor respective, aflând de existenţa acestora după semnarea lor "în mod unilateral şi abuziv" de către şeful companiei.

"Încheierea discreţionară a contractelor (...) în luna decembrie 2008 şi introducerea abuzivă în cuprinsul acestora a clauzelor penale este cu atât mai gravă cu cât contractul cadru nr. 17/2008 fusese încheiat în condiţii legale (în luna februarie 2008), între aceleaşi părţi, parcurgând toate procedurile, dar fără a conţine clauzele penale vădit dezavantajoase pentru interesele CNADNR SA. Inculpatul a sustras încheierea contractelor nr. 127/2008 şi nr. 130/2008 de la controlul financiar preventiv propriu (...), ascunzând semnarea actelor şi împiedicând verificarea proiectelor de operaţiuni din punct de vedere al legalităţii şi regularităţii şi al încadrării în limitele creditelor bugetare sau de angajament stabilite", se precizează în rechizitoriul DNA.

Dorin Gavril Debucean a fost trimis în judecată de procurorii DNA la începutul lunii noiembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecinţe deosebit de grave.

El este acuzat că, în calitate de director general al CNADNR, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat două contracte de asistenţă juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistenţă juridică pentru cauze strict determinate şi un onorariu şi alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfăşurare a proceselor.

"Cele două documente au fost semnate de Debucean în cursul anului 2008, fără să aibă aprobarea Consiliului de Administraţie sau a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR. Mai mult, nu era prevăzută posibilitatea de reziliere unilaterală a acestor contracte", se menţionează în comunicat.

Citește și: Victorie pentru Dinu Pescariu în instanță: Are voie să plece în Florida

Sursa citată arată că, urmare a încheierii abuzive a celor două contracte, CNADNR SA ar fi suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei (rezultată prin executarea silită a celor două contracte).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

DNA aminteşte că, anterior, Dorin Gavril Debucean a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, el executând în prezent o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.