Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Biriș justifică taxarea celor fără venituri

6793824321_398d881757_z

Gabriel Biriș, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a declarat că toate persoanele adulte vii câștigă un venit și, prin urmare, toate trebuie să plătească o contribuție pentru asigurarea de sănătate.

„Cum poți să zici „am trăit fără nici un venit” timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome”, a declarat el într-un interviu pentru Republica.

Dincolo de justificarea creativă, ideea nu îi aparține lui Biriș, ci este deja inclusă în Codul Fiscal.

„Art. 180. - (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţara şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.”

Însă prevederea este mai veche decât noul cod fiscal. Eugenia Ion, tax manager, explica în septembrie pentru Gândul că obligaţia plăţii CASS de către persoanele fără venituri există şi în Legea privind reforma în domeniul sănătăţii:

„Deşi Codul fiscal actual menţionează că au obligația plăţii contribuției de asigurări sociale de sănătate persoanele care “doresc” să aibă calitatea de asigurat, în legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, se precizează că persoanele care nu se încadrează în categoria celor care sunt exceptate de la plata contribuţiei, au obligaţia să se asigure şi, în consecinţă, au şi obligația plăţii contribuției de sănătate, chiar dacă aceste persoane nu realizează venituri”.

Dar, în aplicarea Legii reformei în sănătate, cei care nu aveau venituri erau obligați să plătească contribuția pe ultimele 6 luni, iar cei ce nu apelau la casele de sănătate erau scutiți. Gabriel Biriș sugerează ca am putea vedea o aplicare mai coerentă.

„Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii”, spune el în Republica.

Dacă cei fără venituri vor începe să fie obligați în mod sistematic să plătească asigurări de sănătate se poate ajunge inclusiv în situația în care statul va pune poprire pe bunurile celor care, în mod real, nu își permit.

O asemenea situație ar fi discutabilă din punct de vedere al drepturilor omului și al Constituției României. Dar, mai ales, ar crea probleme politice guvernului Cioloș. De aceea, nu este deloc exclus să fie vorba doar de o nouă declarație... interesantă din echipa tehnocratică a lui Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.