Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia la răscruce. Premierul Tsipras convoacă REFERENDUM NAȚIONAL de urgență

tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, anunţă organizarea unui referendum duminică, 5 iulie, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Cetățenii ar decide prin vot dacă sunt de acord sau nu cu condițiile impuse de Comisia Europeană și de creditorii internaționali.

Anunțul a fpst făcu printr-un discurs televizat al premierului care a menționat că i-a anunțat de decizia sa pe cancelarul german Angela Mekel și pe șeful Boncii centrale europene, Mario Draghi. A anunțat de asemenea că Grecia va continua să fie parte a Europei unite.

*****

Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) propun acordarea unor sume care s-ar putea ridica la 15,5 miliarde de euro, până la sfârşitul lui noiembrie, în schimbul angajamentului Greciei de a realiza reforme şi a iniţia tăieri bugetare. Circa 12 miliarde de euro ar urma să fie acordaţi de europeni, iar FMI ar putea acorda 3,5 miliarde de euro, cu anumite condiţii. 

Această ofertă 'depăşeşte condiţiile celui de-al doilea program de ajutorare', a subliniat Merkel. 

Tocmai asupra încheierii acestui program, consimţit de Atena în 2012, au loc negocierile acerbe din ultimele luni. Acum, acest program ar putea fi prelungit până la sfârşitul lui noiembrie. 

Soluţia propusă 'continuă să se bazeze pe acelaşi principiu: solidaritate pe de o parte, eforturi ale celor interesaţi pe de altă parte', a precizat Merkel. 

Angela Merkel, care a intervenit la rândul său în ultimele săptămâni în aceste negocieri, a reiterat că reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, prevăzută să aibă loc sâmbătă la Bruxelles, va avea 'un caracter decisiv'. 

'Nu ne rămâne decât să sperăm că procesele interne de partea Greciei vor duce' la un deznodământ pozitiv, 'că toţi cei care vor participa la aceste discuţii vor fi mulţumiţi de o asemenea soluţie', a spus cancelarul federal al Germaniei. 

În acelaşi timp, premierul grec Tsipras a declarat la rândul său, la Bruxelles, că Atena 'refuză ultimatumurile şi şantajul', dând de înţeles că drumul ar putea fi lung până la un acord, chiar dacă timpul presează. 

Grecia datorează FMI o tranşă de 1,5 miliarde de euro până la 30 iunie, pe care riscă să nu o poată achita dacă partenerii săi nu-i vor oferi sprijin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.