Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu dă verdictul, după Revoluția Fiscală: analiză NEAGRĂ pentru PSD

cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu analizează recenta criză politică, generată de recenta modificare a Codului Fiscal. El susține că asemeni altor români nu a înțeles mare lucru din punct de vedere al măsurilor financiare, însă politic PSD arată ca un ”organism fără cap”, care și-a pierdut cea mai importantă calitate: forța organizatorică. Acest lucru se datorează faptului că partidul este condus de doi oameni aflați în permanentă contradicție, Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

Citește și: ALERTĂ - Guvernul a adoptat 'revoluția fiscală', care modifică Codul Fiscal

Citește și: Adrian Năstase, sfaturi pentru liderii PSD: solicită INTERVENȚIA lui Klaus Iohannis

”Sincer să fiu, nici eu n-am înțeles nimic din tot datul în clocot numit Revoluția fiscală.
N-am înțeles, de exemplu, care-i afacerea dacă se mută contribuțiile de la angajator la angajat.
Decizia a stîrnit un scandal uriaș.
Nu-i exclus ca ea să ducă la prăbușirea PSD în sondaje.
Oricum, concretizarea ei va presupune, într-o țară neașezată precum Rom'nia, o brambureală de proporții.
Dar fie și o brambureală merită suportată dacă ea a fost provocată de o decizie temeinic argumentată.
Imaginați-vă soțul venit acasă val vîrtej și zicînd soției, soacrei și celor doi copii:
– Gata! Ne mutăm cu mobilă cu tot din trei camere într-una. Celelalte două rămîn goale.
Evident, familia întreabă De ce?
Soțul răspunde doar atît:
E o Revoluție în amenajarea apartamentului”, susține Ion Cristoiu, pe blogul personal.

Ion Cristoiu consideră că toate crizele politice generate de PSD de la începutul acestui an erodează foarte mult partidul și ar putea conduce la pierderi electorale serioase.

 

”Eu însă, continuînd să nu pricep nimic din Revoluția fiscală sau mai precis să nu pricep nimic din rosturile dacă nu economice, apoi măcar politice ale Revoluției prin OUG, mă voi opri la ceea ce mă pricep.
La politica PSD de după victoria în alegeri.

Pe 18 iunie 2017, cînd abia se mai liniștise tulburarea națională provocată de căderea Guvernului Grindeanu, am publicat sub titlul Suspendarea lui Traian Băsescu, Ordonanța 13, Criza politică din iunie 2017 – sub conducerea PSD, cînd ți-e lumea mai dragă, Rom'nia o ia razna, o retrospectivă a crizelor politice provocate de PSD după parvenirea la Guvernare:

Ordonanța 13, Căderea Guvernului Grindeanu.

Radiografia acestor uriașe crize politice, care, asemenea tuturor crizelor politice, au ținut în loc dezvoltarea politico-economică a țării, au făcut să se consume inutil energii însemnate, au abătut atenția de la probemele reale ale Rom'niei, dovedea, în 18 iunie 2017, că e vorba de Crize artificiale, provocate de PSD, și nu de Crize legice, ivite din realități (cum ar fi catastrofele naturale, clătinările alianțelor, pericolele privind independența patriei, molimele). Atît Criza numită Ordonanța 13, cît și Criza numită Debarcarea propiului guvern de către majoritatea parlamentară, au fost provocate chiar de PSD.

După ce le-a provocat, tot PSD s-a zbătut să le rezolve.

În ambele cazuri, Criza n-a fost un pas înainte, cum se poate întîmpla cu o tulburare. OUG a fost retrasă. Dacă tot s-a ivit tărăboi, măcar să fi mers pînă la capăt. Nu s-a mers, ceea ce ne sugerează c-a fost o măsură la plezneală, gen Să vedem dacă iese! Sorin Grindeanu a fost propus și votat ca șef la ANCOM de aceeași majoritate care l-a debarcat ca incompetent. Criza s-a încheiat iată prin revenirea la datele de dinainte de debarcare. Sorin Grindeanu n-a produs o ruptură în partid. Partidul n-a arătat că, o dată divorțul declarat, Sorin Grindeanu nu mai poate reveni în grații.

La vremea respectivă subliniam, în cazul celor două crize, caracterul lor neașteptat. Nici Ordonanța, nici căderea Guvernului Grindeanu n-au fost prefațate de semne prevestitoare, de acumulări care să intre în atenția opiniei publice, de o pregătire psihologică.

Pur și simplu Poporul rom'n s-a trezit peste noapte cu o Criză politică.
O Criză artificială, repet, provocată de PSD și nu o Criză inevitabilă, provocată de realități.

Scriam despre Crizele politice provocate nitam-nisam de PSD în 18 iunie 2017 luînd în discuție două asemenea momente.

Sîntem în 9 noiembrie 2017.
Între timp, România a mai cunoscut două Crize politice.
Una a fost amenințarea cu demisia din partea lui Mihai Tudose dacă nu se face o remaniere guvernamentală așa cum vrea el.
Criza s-a declanșat luni, 9 octombrie 2017, printr-un interviu dat de premier la Antena 3, a luat proporții în zilele următoare, atingînd punctul culminant prin ședința CEx Național al PSD din noaptea de joi, 12 octombrie 2017, și s-a încheiat cu remanierea guvernamentală cerută de Mihai Tudose.
După care s-a așernut liniștea.
Mihai Tudose a părut c-a uitat politica sa TeFelistă de delimitare de penali; Liviu Dragnea n-a dat nici un semn că Mihai Tudose l-a înfruntat.

Ca și în cazul celorlalte două crize, și cea din săptămîna 9-12 octombrie 2017 a fost una neașteptată. Nici un semn nu fusese dat pînă atunci de Mihai Tudose că nu mai poate trăi cu penalele în Guvern. Ba mai mult, cu puțin timp mai înainte, la Ședința CEx Național de la Sucevița, Mihai Tudose fusese de acord cu poziția PSD de a nu ceda la șantajul cu convocarea la DNA. Același CEx Național, care adoptase decizia de a nu ceda șantajului, a fost de acord în noaptea de 12 octombrie pentru plecarea celor două penale din Guvern.

Ce s-a întîmplat după?
S-a așternut o liniște de parcă nici n-ar fi fost Criză. Mihai Tudose a uitat de poziția sa împotriva penalilor și de rebeliunea împotriva lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea s-a comportat ca și cum Mihai Tudose n-ar fi vrut să-l dea de-a dura pe scări, împingîndu-l cu umărul.

Tocmai ne liniștisem, îndreptîndu-ne spre Sărbătorile de iarnă, cînd, deodată, Ministerul finanțelor a anunțat un pachet de modificări la Codul fiscal, între care se numără trecerea daravelilor de la angajat la angajatori.

Un asemenea moment, fie și pentru că e vorba de schimbări fundamentale în Codul fiscal, se pregătește. Cei care au pus la cale Revoluția lasă să se înțeleagă în spațiul public că e nevoie de așa ceva, intervin, fără a vorbi de modificări ale Codului, cu opinii, cifre menite a justifica modificările, dar și a face din Revoluție un moment previzibil.
Nu s-a întîmplat așa ceva din partea autorilor Revoluției.
Și de data asta Revoluția a produs o Criză politică și socială de proporții.
O Criză provocată în chip artificial de PSD (partidul n-a reușit să convingă pe nimeni că fără această Revoluție România nu iese din iarnă).
Nota ei determinantă ?
Nitam-nisam- ul.
Nitam-nisam, PSD a decis să schimbe în mod revoluționar Codul Fiscal.

În 18 iunie 2017 puneam acest nitam-nisam ca politică de stat pe seama aroganței PSD.

Acum, cînd celor două li s-au adăugat alte două Crize, sînt tot mai convins că nu e vorba de aroganță.
E vorba de Criza de structură pe care o străbate PSD.
Partidul și-a pierdut toate atuurile care au făcut ca el să guverneze atîta timp în România postdecembristă:
Capacitatea de a administra țara, planificarea politică, unitatea de monolit, pregătirea minuțioasă a loviturilor, într-un cuvînt, forța organizatorică.
PSD se zbate ca un organism fără cap.
Asta deoarece are două capete: premierul și președintele PSD”, conchide Ion Cristoiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.