Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie îşi va respecta obligaţiile care îi revin conform tratatelor UE - UPDATE

UPDATE: Marea Britanie îşi va respecta obligaţiile care îi revin în conformitate cu tratatele Uniunii Europene, deşi va căuta să-şi consolideze legăturile comerciale cu partenerii săi globali, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul de finanţe britanic Philip Hammond, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

''Marea Britanie rămâne o membră total angajată a Uniunii Europene. Noi vom continua să aplicăm regulile UE atât timp cât suntem membri ai acesteia'', a spus Philip Hammond la sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe din statele membre ale UE.

''Desigur, vrem să ne consolidăm relaţiile comerciale cu foarte mulţi parteneri comerciali pe care îi avem în întreaga lume, dar nu ne uităm obligaţiile noastre europene şi le vom respecta cu stricteţe'', a adăugat oficialul britanic.

Vezi și: Liviu Dragnea, PRIMUL ATAC la guvern pe tema OUG a grațierii: 'Nu am înțeles ce vor să facă'

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis marţi că premierul britanic Theresa May trebuie să ceară un vot al parlamentului înainte de a activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care prevede procedura juridică a ieşirii unui stat din forul comunitar.

Şefa executivului britanic a promis că va activa până la finalul lunii martie articolul 50, care va lansa doi ani de negocieri între Londra şi UE, însă ea a pregătit deja terenul pentru viitoare negocieri comerciale cu India, Australia şi Noua Zeelandă.

Miercuri, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a afirmat că Marea Britanie este liberă să discute despre viitoarea sa relaţie comercială cu SUA, dar că este constrânsă de politica comercială a Uniunii Europene atât timp cât ea este membră a acestei organizaţii.

În urmă cu zece zile, Theresa May a anunţat că acordul final cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în parlamentul de la Londra şi că este dispusă să facă unele compromisuri în negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat că este important să ofere ''cât mai multă certitudine cu putinţă''.

Ea a menţionat că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit 'soft Brexit'.

Nemţii refuză să-i acorde titlul de cetăţean de onoare lui Donald Trump

Şefa executivului de la Londra a accentuat că rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a ţării sale, întrucât istoria şi cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii. ''Suntem o ţară europeană şi mândră de moştenirea noastră europeană comună. Dar, suntem întotdeauna o ţară care priveşte dincolo de Europa către restul lumii. Iată de ce suntem una dintre ţările cu cea mai mare diversitate rasială din Europa'', a explicat prim-ministrul britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.