Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri la Astana: Ankara respinge orice invitaţie adresată kurzilor

Kurdistan

Ankara a respins cu vehemenţă sâmbătă posibilitatea ca reprezentanţi ai kurzilor sirieni din rândul PYD, considerat de Turcia ca fiind o formaţiune "teroristă", să participe la negocierile de la Astana, în Kazahstan, privind rezolvarea conflictului din Siria, cum doresc Statele Unite, scrie AFP preluat[ de agerpres.

"Dacă veţi invita o grupare teroristă la masa negocierilor, puteţi invita, de asemenea, Al Nosra şi Daech", a declarat presei ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, referindu-se la grupul Fateh al-Sham (cunoscut anterior ca Frontul al-Nusra, al-Qaida în Siria) şi la gruparea Stat Islamic (SI). 

Partidul Uniunea Democratică (PYD, kurzi sirieni) şi aripa sa armată, Unităţile de apărare a poporului (YPG), aliaţi ai Occidentului în conflictul sirian, sunt puşi sub acuzare de Turcia care organizează, împreună cu Rusia şi Iranul, negocierile de la Astana. 

Turcia consideră că PYD este o "grupare teroristă" din cauza colaborării cu separatiştii kurzi de pe teritoriul său şi a denunţat în repetate rânduri legăturile Statelor Unite pe teren cu această formaţiune. 

Declaraţii din această săptămână ale Departamentului de Stat al SUA, potrivit cărora PYD ar trebui "să facă parte din acest proces... la un moment dat", au provocat furia Ankarei. 

"Nu negăm rolul şi contribuţia Statelor Unite (la negocieri), dar ne aşteptăm ca noua administraţie (americană) să înceteze cooperarea cu aceste grupări teroriste", a adăugat ministrul turc. 

"Actuala administraţie comite grave erori", a subliniat Mevlut Cavusoglu. 

Negocierile de la Astana urmează să înceapă la 23 ianuarie. Administraţia preşedintelui american în exerciţiu Barack Obama i-a recomandat celei a succesorului acesteia Donald Trump să se deplaseze la negocierile din Kazahstan, la care Washingtonul deocamdată nu a fost invitat oficial. 

În capitala SUA, echipa de tranziţie a lui Donald Trump a anunţat sâmbătă seară că i-a fost adresată o invitaţie în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.