Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia siriană avertizează că acordul de încetare a focului este 'pe punctul de a se prăbuşi'

siria

Acordul de încetare a focului "este pe punctul de a se prăbuşi", a afirmat într-un interviu care urmează să apară duminică un lider al opoziţiei siriene, cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor de pace de la Geneva, scrie AFP. 

"În ultimele zece zile, am asistat chiar la o deteriorare foarte gravă a situaţiei, iar acordul de încetare a focului este pe punctul de a se prăbuşi", a declarat Bassma Kodmani, membră a delegaţiei Înaltului comitet de negocieri (HCN) al opoziţiei siriene într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche, subliniind că "a fost reluată folosirea butoaielor cu explozivi". 

"Misiunea americano-rusă de supraveghere a armistiţiului este neputincioasă", a declarat ea pentru publicaţia franceză. 

Pe 27 februarie, în Siria a intrat în vigoare un armistiţiu, sub egida Rusiei şi a Statelor Unite, între forţele proguvernamentale sprijinite de aviaţia rusă şi grupuri ale rebelilor zişi moderaţi. Organizaţiile jihadiste ca Statul Islamic şi Frontul Al Nosra nu sunt avute în vedere în acordul de încetare a focului. 

"Fără îndoială, a fost dată o lovitură opoziţiei", a recunoscut Basmma Kodmani, pentru că Rusia a "atacat căile de aprovizionare a brigăzilor opoziţiei moderate pe teren înainte ca să intervină încetare ostilităţilor în februarie". 

În opinia sa, retragerea forţelor ruse anunţată la jumătatea lui martie "i-a avertizat pe cei care îl sprijină la Bashar (Al-Assad) că acest ajutor nu va mai fi nelimitat şi necondiţionat". "Dificultatea este de şti dacă Rusia va fi în măsură să dicteze pur şi simplu Damascului termenii negocierii", a adăugat ea. 

Negocierile de la Geneva trebuie să fie reluate pe 13 aprilie şi urmăresc să pună în practică o tranziţie politică pentru a scoate Siria dintr-un război soldat în cinci ani cu peste 270.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. 

Viitorul politic al preşedintelui Bashar Al-Assad rămâne principalul punct divergent între părţi, opoziţia siriană insistând ca el să părăsească puterea înainte de formarea unui guvern de tranziţie. Regimul de la Damasc exclude însă orice discuţie legată de viitorul politic al preşedintelui.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.