Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teze publice, autonomie, evaluare!

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.

content-image

PNL susţine procedurile Guvernului privind clarificarea legislaţiei de retragere a titlurilor de doctor și a creşterii autonomiei universitare, însă acest lucru trebuie făcut în acelaşi timp cu întărirea procesului de EVALUARE a calităţii în învăţământul superior.

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că Ministerul Educaţiei trebuie să urgenteze modificările legii în vederea acordării şi retragerii titlurilor de docotorat. Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate. De aceea, statul trebuie să-şi întărească mecanismele prin care se acordă şi se retrag titlurile de doctorat, concomitent cu întărirea mecanismelor de verificare şi asigurare a calităţii programelor de studii.

PNL doreşte să contribuie la procedura de consultare publică iniţiată de Ministerul Educaţiei împreună cu Guvernul şi solicită, ca în momentul adoptării Ordonanţei de Urgenţă, să se ţină cont de următoarele aspecte legislative şi să răspundă la provocările de natură să împiedice aplicarea OUG-ului:

1.     Clarificarea entității care poate face contestaţie privind posibilele cauze de plagiat, candidaţii, şcolile doctorale şi/sau persoanele terţe?

2.     Prevederile legale introduse prin OUG 94/2014, care veneau în ajutorul premierului Ponta, (art. 168, alin 7.1 şi alin 7.2) trebuie abrogate sau reformulate în spiritul proiectului actual de OUG. Altfel, un absolvent surprins cu o teză plagiată poate renunţa unilateral la titlu, ceea ce încalcă orice normă legală şi morală.

3.  Trebuie clarificate prin lege condiţiile şi etapele în care teza devine document public (art. 168, alin. 9.1) la nivel UNITAR pentru toate Şcolile Doctorale din ţară. În caz contrar, pot exista situaţii în care anumite instituţii de învăţământ pot secretiza tezele prin propriile coduri elaborate de Şcolile Doctorale.

4.     CNATDCU va putea decide asupra sesizărilor şi contestaţiilor imediat după intrarea în vigoare a prezentei Ordonanţe sau va trebui să aştepte modificarea Codului Studiilor Doctorale? În acest caz, cele două acte normative trebuie modificate simultan pentru a nu se amâna de facto tragerea la răspundere a celor care sunt culpabili de acțiuni de fraudă intelectuală.

În acelaşi timp, cerem apăsat rezolvarea problemelor cu care se confruntă principala instituţie care are drept obiectiv creşterea calităţii în învăţământul superior – ARACIS:

1.     Profesionalizarea ARACIS;

2.     Atribuţii clare impuse de ARACIS pentru evaluarea Şcolilor Doctorale (în acest moment Şcolile Doctorale sunt verificate doar la nivel teoretic de CNATDCU şi ARACIS);

3.     Acordarea autonomiei depline pentru ARACIS (depolitizarea acestei instituţii);

4.     Rezolvarea problemei privind conducerea interimară a ARACIS.

PNL consideră că plagiatul şi lipsa unor criterii clare privind calitatea sistemului universitar duc la un MALPRAXIS academic. Legea a fost mutilată, în ultimii patru ani, astfel încât retragerea titlurilor de doctor să nu poată fi făcută de emitent. PNL consideră că nu putem tolera ca această cangrenă să se extindă acolo unde există performanță, tradiție și oameni muncitori, cinstiți!

PNL salută demersurile Guvernului privind modificarea legii pentru acordarea şi retragerea titlurilor de doctor şi va susţine această Ordonanţă dacă se va ţine cont de cerinţele privind asigurarea calităţii. Legea nu trebuie să acopere eventualele fraudeci să reglementeze în spiritul Statului de Drept şi al corectitudinii.

PNL consideră că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţiei trebuie să găsească, de urgenţă, o soluţie legislativă UNITARĂ şi de NECONTESTAT, pentru a clarifica situaţiile în care se află Şcolile Doctorale şi doctoratele care sunt suspecte de a fi plagiate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.