Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia va achiziţiona elicoptere Black Hawk pentru forţele sale speciale

polonia

Polonia, care a anunţat săptămâna trecută că renunţă la contractul privind achiziţionarea de elicoptere multirol Caracal de la compania Airbus, a informat luni că va achiziţiona aparate Black Hawk de la compania americană Lockheed Martin, pentru echiparea forţelor sale speciale, informează AFP. 'Din această săptămână vom demara convorbiri. Încă înainte de sfârşitul anului, primele aparate de acest tip vor fi livrate forţelor speciale, pentru a le permite să exerseze', a declarat ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, în cadrul unui briefing de presă la finalul unei întrevederi cu directorii uzinelor PZL Mielesc (sud-est) care aparţin Lockheed Martin.

Macierewicz nu a precizat numărul de elicoptere, modelul lor exact sau modalităţile de tranzacţie care ar putea fi realizate fără licitaţie. Ministrul apărării a însoţit-o luni pe şefa executivului, Beata Szydlo, în această deplasare la uzinele PZL Mielec şi la cele PZL Swidnik (sud-est) ce aparţin grupului multinaţional Leonardo-Finmeccanica, ce concurează Airbus în licitaţia pentru contractul respins de Varşovia. Ruperea contractului pentru cele 50 de elicoptere Caracal, estimat de Paris la 2,4 miliarde de euro şi de Varşovia la 3,1 miliarde de euro, a dus la răcirea relaţiilor franco-poloneze, preşedintele Franţei, Fracois Hollande, anulându-şi o vizită la Varşovia, prevăzută pentru 13 octombrie. De la instalarea la putere, în noiembrie 2015, guvernul polonez conservator a contestat alegerea echipei liberale precedente în favoarea Airbus, în numele protejării uzinelor poloneze în faţa concurenţilor.

Ca reacţie la anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi la demonstraţiile de forţă ale Moscovei în regiunile ce se învecinează cu statele baltice membre NATO, Alianţa Atlanticului de Nord a decis să desfăşoare începând cu anul viitor patru batalioane multinaţionale în Polonia (sub comandamentul SUA) şi în cele trei ţări baltice (sub comandament german, canadian şi britanic), pentru a întări flancul său estic, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.