Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prevederile din tratate ce ar putea fi invocate de juristii UE pentru un eventual 'Grexit'

grexit

Fostul ministru de finante grec Yanis Varoufakis a sustinut în mod repetat ca Grecia nu va putea niciodata sa paraseasca zona euro pentru ca nu exista nimic în tratatele Uniunii Europene care sa permita iesirea din uniunea monetara, dar acest lucru nu i-a împiedicat totusi pe juristii UE sa caute o varianta, comenteaza luni seful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel, într-un articol postat pe blogul publicatiei.

Potrivit unor oficiali din zona euro, expertii juridici ai UE analizeaza tratatele pentru a gasi prevederi care ar permite 'Grexit'-ul (iesirea Greciei din zona euro) - nu pentru ca este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degraba întrucât sunt îngrijorati ca Grecia ar putea intra în curând într-o dezbatere juridica ce ar putea-o împiedica sa obtina ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.

''Daca Grecia începe sa tipareasca propria moneda - ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva saptamâni daca Banca Centrala Europeana (BCE) decide sa taie creditele de urgenta acordate institutiilor financiare grecesti -, ea ar putea sa nu mai fie eligibila pentru asistenta de la fondul de salvare al zonei euro în valoare de 500 de miliarde de euro, întrucât ar folosi o alta moneda. Dar, întrucât juridic Grecia ar fi înca parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibila pentru schema de asistenta rezervata tarilor din afara zonei euro, schema cunoscuta drept program de 'asistenta pentru balanta de plati'. Ungaria, România si Letonia pâna sa adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe în timpul crizei'', explica jurnalistul FT.

Presupunerea traditionala este aceea ca, întrucât nu exista o modalitate explicita de a parasi zona euro, singura clauza care poate fi invocata este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana, care permite retragerea din întreaga Uniune Europeana. Acest lucru ar presupune ca Grecia sa prezinte o cerere în acest sens, ceea ce, totusi, este improbabil, si cu toate ca sunt tot mai multi lideri care vor ca Grecia sa iasa din zona euro, nimeni nu vrea ca ea sa paraseasca Uniunea Europeana.

Oficiali europeni afirma ca juristii analizeaza în schimb articolul 7, care a fost adoptat dintr-un motiv cu totul diferit: dupa decizia guvernului austriac de a include într-o coalitie formatiunea de extrema dreapta Partidul Libertatii, al nationalistului Jörg Haider, liderii europeni au dorit sa existe o modalitate de a pedepsi tarile care nu se conformeaza valorilor europene.

Potrivit articolului 7, Comisia Europeana poate propune ca o tara încalca valorile europene, iar daca toate statele membre sunt de acord, Uniunea Europeana poate ''suspenda anumite drepturi derivate din aplicarea Tratatelor statului membru în cauza''.

''Este tiparirea propriei monede, în timp ce faci parte din zona euro, o încalcare clara a valorilor europene? Acesta ar putea fi un gard greu de urcat. Dar articolul 7 ar permite, de asemenea, suspendarea din zona euro mai degraba decât o expulzare totala si nu ar fi nevoie de consimtamântul Greciei pentru a aplica aceasta prevedere'', continua Peter Spiegel.

Masura mult mai probabila, sustin oficiali europeni, este un tip de ''clauza a flexibilitatii'' inclusa în Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene. Prevederea respectiva, articolul 352, afirma cu alte cuvinte: daca trebuie sa faci ceva care ajuta UE în drumul sau, dar acel lucru nu este deja inclus în tratat, atunci continua - dar vei avea nevoie de consimtamânt unanim pentru a face acel lucru.

Articolul în cauza suna oficial dupa cum urmeaza: ''În cazul în care o actiune a Uniunii se dovedeste necesara, în cadrul politicilor definite în tratate, pentru a atinge unul dintre obiectivele mentionate în tratate, fara ca acestea sa fi prevazut atributiile necesare în acest sens, Consiliul, hotarând în unanimitate la propunerea Comisiei si dupa aprobarea Parlamentului European, va adopta masurile corespunzatoare. Atunci când masurile în cauza sunt adoptate de Consiliu în conformitate cu o procedura legislativa speciala, acesta actioneaza de asemenea cu unanimitate pe baza unei propuneri a Comisiei si dupa aprobarea Parlamentului European''.

Partea referitoare la unanimitate din aceasta clauza înseamna ca Grecia însasi ar trebui sa fie de acord cu 'Grexit'-ul, ceea ce în prezent pare extrem de improbabil. Însa cine stie? Daca aceasta ar însemna ca în final sa se obtina reducerea datoriei, acest scenariu (Grexit, n.r.) ar putea fi solutia, conchide seful biroului FT la Bruxelles.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.