Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general pune interdicții: Ce vrea să nu se mai discute în societate

cenzurat

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că unele problemele care au apărut în instrumentarea dosarelor de către procurori, respectiv achitări de inculpaţi sau restituiri de dosare, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice.

"Am observat că în spaţiul public calitatea actelor de urmărire penală, fiindcă există şi unele probleme care s-au mai ivit, au fost achitări, au fost restituiri, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii noştri să acţionăm în aşa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună şi să scădem numărul restituirilor şi achitărilor. Este de remarcat că, faţă de perioada anterioară, când achitările erau la circa 3% din numărul inculpaţilor care au fost trimişi în judecată, în 2016 achitările sunt în jur de 1,7%, ceea ce înseamnă un progres remarcabil în materie de calitate a actului de urmărire penală", a declarat Augustin Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia prezentării bilanţului anual al DIICOT, scrie agerpres.ro.

Citește și: Profesoara de română, soție de preot, mamă a 3 copii, arestată pentru sex cu un elev de la seminarul teologic: E și gravidă cu el / VIDEO

Augustin Lazăr le-a cerut procurorilor să fie atenţi la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei.

"Pentru strategia în continuare a Ministerului Public, calitatea actului de urmărire penală - atenţie la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei. Atenţie la activitatea pe care noi trebuie să o desfăşurăm în cooperare interinstituţională cu celelalte instituţii. Pentru acest motiv, va fi necesar ca Poliţia Judiciară să beneficieze de resurse suplimentare. În cursul anului trecut au fost pierderi substanţiale de ofiţeri care au beneficiat de o pregătire, de expertiză în domeniul judiciar. Mulţi au plecat la pensie", a adăugat procurorul general.

Citește și: Face portretele vedetelor din…legume: Ce a folosit la portretul lui Donald Trump / VIDEO

Lazăr a mai spus că la DIICOT sunt dosare nesoluţionate mai vechi de cinci ani, iar pentru rezolvarea acestei probleme trebuie cooperat mai bine cu Poliţia Judiciară.

"Am remarcat că a rămas un anume stoc de cauze care sunt mai vechi, unele peste cinci ani de la sesizare. Acest stoc este în atenţia conducerii DIICOT şi în atenţia Ministerului Public şi am găsit ca soluţie nevoia de a consolida braţul operativ al Poliţiei Judiciare şi de a găsi, prin cooperare interinstituţională cu partenerii noştri de la Poliţia Română, soluţiile cele mai potrivite pentru a identifica un corp al Poliţiei Judiciare care să nu aibă alte atribuţii decât să efectueze activitate de poliţie judiciară. Va fi pentru un viitor o provocare esenţială. Ordonanţa de urgenţă, cea nouă, de organizare a DIICOT, prevede că la dispoziţia procurorului specializat al DIICOT trebuie să fie ofiţerii Poliţiei Judiciare, care sunt necesari să asigure continuitatea investigaţiilor. Este vorba de cauze complexe, în care procurorii şi poliţiştii trebuie să lucreze non-stop. Nu pot lucra pe sezoane, pe anumite momente între alte activităţi pe care Poliţia Judiciară le-ar efectua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.