Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protagoniştii filmului rusesc Matilda, temându-se pentru siguranţa lor, refuză să asiste la premiera peliculei

matilda

Cei doi actori principali din filmul rusesc "Matilda", despre care conservatorii religioşi au spus că reprezintă "o blasfemie", au refuzat să călătorească în Rusia pentru a asista la premiera peliculei, întrucât se tem pentru siguranţa lor, a dezvăluit joi regizorul acestui lungmetraj, citat de Reuters.

Filmul "Matilda", care va fi lansat pe plan internaţional la sfârşitul lunii octombrie, prezintă povestea de iubire de la sfârşitul secolului al XIX-lea dintre Nicolae al II-lea, înainte ca acesta să devină ultimul ţar al Rusiei, şi balerina pe jumătate poloneză Matilda Kshesinskaya. Criticii peliculei spun că aceasta murdăreşte reputaţia ţarului, care a fost ucis de revoluţionarii bolşevici şi care este foarte apreciat în Rusia din zilele noastre. Regizorul filmului, Alexei Uchitel, spune că a primit ameninţări referitoare la acte de violenţă fizică şi mai multe lanţuri cinematografice au decis să nu proiecteze acest lungmetraj.

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc joi, Alexei Uchitel a spus că actriţa poloneză Michalina Olszanska, interpreta balerinei Matilda Kshesinskaya, şi actorul german Lars Eidinger, care îl interpretează pe ţarul rus, au spus că nu doresc să vină în Rusia pentru a asista pe 23 octombrie la premiera din Sankt Petersburg a peliculei, nici la premiera din Moscova, programată pentru ziua următoare. "Le este teamă şi acesta este motivul pentru care au refuzat. Sunt îngrijoraţi în primul rând din cauza condiţiilor de securitate. Încă încerc să îi fac să se răzgândească", a declarat regizorul Alexei Uchitel. Cineastul rus a dezvăluit că actorul Lars Eidinger a primit ameninţări şi că acesta "se teme de anumite atacuri fizice".

Potrivit regizorului, ceilalţi doi actori non-ruşi din distribuţie, Luise Wolfram şi Thomas Ostermeier, nu doresc nici ei să asiste la premiera peliculei, din aceleaşi motive. Gabriele Czypionka, agentul lui Lars Eidinger, care locuieşte la Berlin, a spus că declaraţiile făcute de Alexei Uchitel despre temerile actorului german şi despre faptul că acesta a primit ameninţări sunt corecte.

Thomas Ostermeier a declarat într-o conversaţie telefonică purtată cu un jurnalist de la Reuters că se teme pentru siguranţa lui din cauza unei serii de incidente violente asociate filmului. "În ceea ce priveşte aspectul siguranţei mele, sunt îngrijorat", a adăugat el. Acelaşi actor a precizat însă şi faptul că refuză să călătorească în Rusia în principal în semn de protest faţă de urmărirea penală demarată împotriva regizorului rus Kirill Serebrennikov.

Acesta se află în arest la domiciliu, în aşteptarea începerii procesului său, în care este acuzat de deturnare de fonduri publice. Artistul a negat acuzaţiile. Susţinătorii lui afirmă că Serebrennikov este pedepsit deoarece a criticat politicile promovate de autorităţile de la Kremlin. Filmul "Matilda" a evidenţiat fractura tot mai profundă din Rusia dintre conservatorii care sprijină Biserica, o instituţie a cărei influenţă a crescut tot mai mult în timpul mandatelor preşedintelui Vladimir Putin, şi liberali, care consideră că libertatea de exprimare este ameninţată în această ţară, conform Agerpres.

În septembrie, un bărbat a izbit un automobil plin cu canistre cu benzină de intrarea unui cinematograf din Ekaterinburg. Acel cinematograf găzduia un festival de film, iar preşedintele juriului îşi exprimase public sprijinul faţă de pelicula regizată de Alexei Uchitel. În august, o persoană rămasă neidentificată a încercat să incendieze o clădire din Sankt Petersburg în care se afla studioul lui Alexei Uchitel.

Două automobile parcate în faţa biroului avocatului cineastului au fost de asemenea incendiate, a relatat presa din Rusia. Un suspect reţinut după mai multe incidente ce au avut la bază tentative de incendiere, asociate cu lansarea acestui film controversat, a fost identificat de presa rusă: el este Alexandr Kalinin, liderul unei grupări radicale ortodoxe, care a avertizat public că cinematografele care vor proiecta filmul "Matilda" ar putea fi incendiate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.