Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Ponta îi atacă fără rezerve pe Iohannis și Timofti

big_timofti

ponta fb mdFostul premier Victor Ponta a publicat pe Facebook un comentariu amplu despre situația din Republica Moldova. El laudă eforturile administrațiilor trecute (implicit și ale dușmanului său istoric Traian Băsescu) și, în același timp, îi critică dur pe Klaus Iohannis și Nicolae Timofti.

„Zarurile au fost aruncate - haosul este total, falimentul aproape inevitabil şi perspectiva acaparării puterii de cei care se declara oficial pro-Rusia şi anti-România devine o certitudine!”, își începe el analiza.

Fostul premier continuă lăudând gesturile făcute în timp pentru Moldova...

„Gazoduct, grădiniţe, SMURD, proiecte culturale, ajutor financiar şi instituţional, zeci de milioane de Euro din banii noştri! Şi direcţia era corectă şi plină de rezultate palpabile!”

...în contrast cu rolul României în contextul actual.

„În ultimele două luni am reuşit însă să exportăm peste Prut prostia, miopia şi dezinteresul caracteristic de la Bucureşti!!! Trădarea Bucureştiului este cu atât mai condamnabilă cu cât nu ne mai aflăm în 1940, singuri împotriva unei URSS formidabil de puternic! Deci azi e pură laşitate şi prostie!

El nu uită să facă trimitere la președintele Iohannis:

Când cei de la Chişinău aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru liderii noştri politici au plecat în vacanţă!

Nu este perfect clar ce propune fostul premier. Pe de o parte, textul său poate fi interpretat ca un îndemn pentru statul român să susțină pe oricine dintre forțele pro-europene, numai să susțină pe cineva.

„Situaţia e până la urmă mult mai simplă decât pare : la Chişinău pot conduce în continuare cei care (indiferent de alte defecte) sunt pro Europa şi pro România (PD/ PL/ PLDM şi Leancă) sau cei care se declară cu mândrie ca fiind ProRusia (Dodon şi Usatîi)! A treia cale pur şi simplu nu există!”

„Noi am refuzat să îl sprijinim pe Leancă, (cel mai sincer şi onest proeuropean şi roman) pentru că în 2014 a votat cu Ponta / am refuzat să sprijinim Partidul Liberal condus de Ghimpu şi Chirtoacă (cei mai consecvenţi şi asumaţi unionişti) pentru că au fost prieteni şi rude prin alianţă cu Băsescu / am refuzat să sprijinim Partidul Democrat (cel mai puternic acum în Parlamentul de la Chişinău) pentru că este social-democrat şi partener al PSD/ am refuzat să sprijinim Guvernul Streleţ al PLDM pentru că a făcut şedinţa comună cu Guvernul României în septembrie la Neptun!!!!”

În acest context, Ponta atrage atenția că Rusia nu are ezitările României, susținându-i pe Dodon și Usatîi și că unele puteri europene ar putea alege să tolereze amestecul lui Putin.

Pe de altă parte, Ponta îl critică destul de dur pe președinte Moldovei, Nicolae Timofti, pe care îl consideră „un om de treabă şi bun la suflet, dar total rupt de realitate şi influenţat negativ de oameni cu resentimente personale”. Cuvintele premierului pot fi interpretate fie ca sprijin pentru propunerea PDM (Plahotniuc), fie ca un mod de întări duritatea criticii față de Iohannis.

„Cred că amândoi merită să fie decoraţi de Vladimir Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei (după ce în 2014 fraţii noştri de peste Prut ajunseseră în cel mai apropiat punct de România şi Europa din ultimii 75 ani)!”

Poate că cel mai bine ar trebui să interpretăm mesajul lui Ponta gândindu-ne la viitorul situației din Republică. Dacă Timofti cedează (nu e clar cum ar mai putea ceda în acest moment), Ponta apare ca politicianul vizionar care a spus ce trebuie făcut. Dacă Timofti nu cedează și conflictul escaladează... Ponta apare ca politicianul vizionar care a spus ce trebuie făcut. Doar o cedare totală a lui Plahotniuc și o victorie, la fel de categorică, a lui Timofti l-ar pune într-o oarecare dificultate. Deocamdată acest scenariu nu se prefigurează. Dimpotrivă, PDM plusează propunând candidatura lui Pavel Filip, după cum informează Deschide.md.

O altă linie interesantă de interpretare este aceea că fostul premier nu mai construiește o axă de opoziție Băsescu-Ponta, ci una Iohannis-Ponta.

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că are încredere în maturitatea clasei politice de la Chișinău. Rugat să comenteze declarațiile lui Victor Ponta, el a zis doar: „Nu mă preocupă scrierile acestui domn”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.