Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sankt-Petersburg îmbracă hainele de doliu: Numărul victimelor a ajuns la 56

sankt petersburg

Sankt-Petersburg este în doliu şi drapelele sunt coborâte în bernă marţi, a doua zi după un atentat sângeros comis în metrou şi un al doilea dejucat într-o staţie din centrul istoric şi turistic al celui de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei (nord-vest), relatează AFP, conform agerpres.ro

Într-un ultim bilanţ publicat luni seara, serviciile antiteroriste au informat despre 11 morţi şi 45 de răniţi spitalizaţi. 

Preşedintele Vladimir Putin a depus în cursul serii un buchet de flori roşii în faţa staţiei unde este imobilizată garnitura vizată de atentat. El condusese anterior o reuniune cu reprezentanţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), ai serviciilor de intervenţii în cazuri de urgenţă şi ai Ministerului de Interne.

În România se vând cei mai IEFTINI carburanți din Uniunea Europeană


"Preşedintele este informat în timp real de serviciile speciale şi de anchetatori", a asigurat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. Peskov a adăugat că tragedia prezintă "toate semnele unui atentat". 

Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine în timp ce gruparea jihadistă Statul Islamic a lansat un apel ca Rusia să fie lovită după intervenţia sa în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, la sfârşitul lunii septembrie 2015. 

Potrivit FSB, o explozie a avut loc la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două staţii ale unei linii de metrou frecventate, ce traversează centrul oraşului, Sennaia Ploşciadi şi Tehnologhiceski Institut. 

Imaginile difuzate pe reţelele de socializare şi de televiziunile ruse arată o garnitură de metrou avariată şi numeroşi călători încercând să scoată victime de sub sfărâmături. 

"Ancheta a fost deschisă pentru un act terorist", a indicat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat, precizând că "toate celelalte piste" vor fi examinate. 

După puţin timp, o bombă artizanală a fost "descoperită şi dezamorsată la timp" într-o altă staţie de metrou din centrul oraşului, Ploşciadi Vosstania. 

Rusia nu a mai fost lovită atât de dur de la explozia, în plin zbor, în 31 octombrie 2015, a unui avion care făcea legătura între Egipt şi Rusia, cu 224 de persoane la bord, atentat revendicat de Statul Islamic. 

De atunci, mai multe atacuri au afectat republicile instabile ruseşti din Caucaz şi serviciile de securitate ruse au anunţat în mai multe rânduri că au anihilat celule jihadiste care se pregăteau să lovească Moscova şi Sankt-Petersburg. 

"Explozia a avut loc între două staţii de metrou, dar conductorul a luat decizia bună de a-şi continua drumul până la staţia următoare, ceea ce a permis să se procedeze rapid la evacuarea pasagerilor şi ajutorul acordat victimelor", a declarat Comitetul de anchetă într-un comunicat.

Au apărut NOI detalii despre atentatul din Rusia: Cum a fost transportat dispozitivul explozibil


Autorităţile au anunţat întărirea măsurilor de securitate la metroul din Moscova şi în aeroporturi. 

După mai multe ore de închidere completă, reţeaua de metrou din Sankt-Petersburg a reînceput să funcţioneze parţial în cursul serii, în ajunul primei dintre cele trei zile de doliu decretate în fosta capitală imperială. 

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi-a exprimat condoleanţele pentru "toţi ruşii, în special pentru cei care şi-au pierdut rudele". Preşedintele franceze Francois Hollande a exprimat "solidaritatea cu poporul rus", în timp ce cancelarul german Angela Merkel şi-a formulat "consternarea" faţă de acest "act barbar". 

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat de asemenea ferm un "atentat terorist şi laş". 

Preşedintele american Donald Trump a denunţat de asemenea un atentat "absolut oribil". Ulterior, într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, el l-a asigurat pe Putin de "sprijinul total" al Washingtonului după acest atac, potrivit unui comunicat al Casei Albe publicat luni seara. Cei doi lideri au convenit ca "terorismul să fie învins definitiv şi rapid", menţionează comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.