Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șansele naționalismului în România (date Eurostat)

eurostat
eurostat

Dragostea de țară se poate baza pe diverși factori. Dar o explozie a naționalismului se naște pe baza frustrării care vin din opresiune sau teamă. România este stat independent, nu ne oprimă nimeni din afară. Dacă vrem sa ne uităm la succesul unor eventuale grupuri naționaliste precum Alianța Noastră, merită să ne uităm la temerile Românilor. Și putem face asta privind la Eurobarometrul de primăvară.

Primul grafic care ne sare în ochi este acela în care în ochi este acela în care imigrația și terorismul se arată a fi principalele probleme ale Europei în viziunea opiniei publice. (Notă: graficele însumează două opțiuni, astfel încât suma procentelor este de peste 100%).

content-image

Față de restul Europei, România stă destul de bizar. În ceea ce privește preocuparea față de imigrație suntem la 42%, aproape de media europeană. Și mai ciudată este opinia noastră despre terorism: acesta este problema principală a UE, zic nu mai puțin de 46% dintre români, față de doar 39% dintre europeni. Asta deși țara noastră nu a avut decât probleme minore în acest sens. Este adevărat ca sondajul este făcut înaintea ultimului val de atentate, deci cifrele sunt acum probabil mai mari în țările afectate. Dar, chiar și așa...

Însă proiecția la nivelul întregii Europe poate fi înșelătoare. Întrebați care sunt principalele probleme ale țării lor, europeni se întorc imediat la economie și nivel de trai.

content-image

Vedem cum șomajul este considerat acum cea mai importantă problemă de majoritatea cetățenilor, urmat de imigrație (în scădere abruptă). Terorismul, în creștere, este, totuși, doar la 16%.

În România situația este și mai drastică. Doar 6% se mai preocupă de imigrație și 3% de terorism. Ceea ce ne sugerează este că problemele Europei sunt cele pe care le vedem la TV și pe Internet, pe când problemele de acasă sunt cele pe care le știm.

Per total, vedem cum încă din mai există o nișă pentru partidele naționaliste și extremiste la nivelul Europei. Nu putem decât să presupunem că noile atentate și instabilitatea internațională au lărgit această nișă.

Pe frontul de acasă, însă, preocupările imediat primează. Sănătatea, grupată în mod puțin bizar pentru noi cu serviciile sociale, preocupă 37% dintre români.  Șomajul preocupă 25 % iar inflația 24%.

Foarte probabil, alegerile generale din 2016 nu vor fi tocmai ocazia propice pentru manifestarea naționalismului, a temerilor, a respingerii celuilalt. Veste proastă pentru Marian Munteanu. Dar și pentru Traian Băsescu, conservatorii de Facebook sau, de ce nu, unele secțiuni ale USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.