Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soția lui Victor Ponta critică Norvegia pentru OPACITATE în Cazul Bodnariu

daciana sarbu

Eurodeputații Daciana Sârbu și Ioan Mircea Pașcu  semnează o declarație comună prin care fac apel la autoritățile norvegiene să trateze Cazul Bodnariu cu maximă responsabilitate. Cei doi susțin că Norvegia deși nu este membru al UE are totuși semnate acorduri importante cu blocul comunitar și ele se referă și la astfel de tratamente. În context ei critică opacitatea sistemului de protecție a copilului din Norvegia:

Vezi și: CCR îi pune la punct pe procurori: Decizia Curții care provoacă un seism în justiție

”Recent, cazurile de preluare a copiilor de către serviciile sociale din Norvegia, au dus la îngrijorări în rândul opiniei publice din România si nu numai.

E nevoie ca mecanismele de protecție a copiilor sa fie echilibrate iar instituțiile europene pot contribui in acest sens, pentru a se asigura ca in Norvegia protejarea copiilor (inclusiv ai cetățenilor UE) se face intr-un mod ce garantează cu adevărat bunăstarea acestora si ca nu sunt înregistrate abuzuri, subliniază eurodeputatii PSD Daciana Sârbu si Ioan Mircea Pașcu intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru Justiție, Věra Jourová, pornind de la cazul Bodnariu.

Eurodeputatii puncteza ca drepturile cetățenilor UE care locuiesc in Norvegia trebuie respectate iar abuzurile de orice fel împotriva copiilor trebuie prevenite, printr-o intervenție urgenta care sa urmărească respectarea următoarelor principii:

-         Separarea copiilor de familii ar trebui sa fie ultima soluție la care se recurge si nu o măsura automata, ea generând suferința pentru copii si traume  pe termen lung. O astfel de metoda ar trebui aplicata sub supravegherea unei instanțe independente si imparțiale, capabile sa evalueze daca masurile luate sunt legale, proporționale si bine fundamentate.

-         Violenta împotriva copiilor trebuie prevenita, oprita si pedepsita, însa doar pe baza unor dovezi clare si indubitabile (rapoarte medicale, informații confirmate etc) si nu pe baza unor presupuneri

 

-         Ca parte a Zonei Economice Europene, Norvegia trebuie sa asigure transparenta in privința acțiunilor Serviciului pentru Protecția Copilului atunci când sunt implicați cetățeni ai UE. Lipsa de transparenta conduce la imposibilitatea unei aparari adecvate.

„Avem convingerea ca violenta împotriva copiilor este inacceptabila iar societățile noastre trebuie sa facă mult mai mult pentru a opri acest fenomen si a convinge parintii ca nu este o metoda de disciplinare.

In același timp, consideram ca separarea copiilor de familiile lor, îndeosebi la vârste foarte mici, este o experiența profund traumatizanta si poate avea consecințe dramatice asupra dezvoltării lor”, arata europarlamentarii PSD în apelul lor.

„A acționa in sprijinul unui principiu nu trebuie sa conducă autoritățile la acțiuni care sa afecteze grav alte principii. In cazul Bodnariu, o măsura extrema, menita sa protejeze copiii de presupuse manifestări de violenta, a dus la generarea altei traume, care poate avea efecte negative comparabilePentru a preveni astfel de situații, trebuie create mecanisme mai echilibrate. Instituțiile UE, cu ajutorul si implicarea dvs., pot contribui în acest sens, din moment ce regulile si posibilele abuzuri pot afecta cetățeni ai UE si familiile lor”, atrag atenția europarlamentarii in scrisoarea către comisarul Jourová.”, susțin cei doi într-un comunicat remis STIRIPESURSE.RO

Daciana Sârbu este vicepreședinta a Comisiei de Sănătate publica, iar Ioan Mircea Pascu este vicepreședinte al Parlamentului European.

Vezi și: Cele mai nocive combinații alimentare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.