Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roşca Stănescu dă cărţile pe faţă cu privire la ISIS: Care ar fi scenariul cel mai rău

isis

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu dă cărţile pe faţă într-un editorial despre pericolul terorismului. SRS se întreabă cât va mai dura teroarea.

"Pentru prima data, razboiul antiterorism nu se mai poarta in proximitatea unor terenuri petrolifere. Ci, in Europa. Si, dupa toate aparentele, va exista un razboi de gherila urbana generalizat, care va schimba, in profunzime, continentul european. Aceasta situatie impune la reflectie. Ce s-a intamplat in cei cincisprezece ani care au trecut de la gravul atentat din New York? Cum se explica faptul ca terorismul, in loc sa fie starpit sau diminuat, s-a generalizat? Ce a fost gresit? Ce poate fi indreptat?

Citeşte şi: Gigi Becali îl 'mitraliază' pe Cioloş cu versete din Biblie: 'Nu mai vorbesc cu el până nu face...'

Sunt doua scenarii, diametral opuse, prin care omenirea poate lupta impotriva fenomenului terorist. Unul a fost experimentat. Fara succes. El a constat in atacarea unor state ale caror guverne au sustinut organizatiile teroriste. Intamplator sau nu, respectivele state erau bogate in zacaminte de petrol si gaze. Razboaiele conduse de Statele Unite, ca raspuns la provocarile de tip terorist, in loc sa diminueze, au multiplicat fenomenul. Atat de mult incat, iata, in acest moment, sunt expuse cele mai importante capitale europene la atentate de tip terorist. Un alt scenariu, care nu a fost decat extrem de timid experimentat, este ceea ce poate fi denumit “operatiunea penseta”. Identificarea fiecarui terorist, a fiecarui centru de comanda si desfasurarea unor operatiuni chirurgicale avand drept rezultat anihilarea acestora. Fara a pune in pericol comunitati mai largi. Fara victime colaterale. Fara a atenta la suveranitatea unor state. Fara a incerca sa implementezi, in alta parte, institutii specific lumii occidentale. Acest tip de riposta a fost destul de timid experimentat si, din ratiuni asupra carora nu mai opri acum, nu a fost niciodata si niciunde generalizat", spune jurnalistul pentru corectnews.

SRS nu se opreşte aici. "Razboiul terorist din Europa, despre care din ce in ce mai multi analisti si oameni politici afirma ca declanseaza, practic, cel de-Al Treilea Razboi Mondial, tinde sa se desfasoare in baza logicii aplicate in ultimii cincisprezece ani si care nu a condus la niciun rezultat pozitiv. Confruntata cu o provocare fara precedent in istoria recenta, Europa reactioneaza alandala. In loc sa-si protejeze frontierele exterioare, Europa, intrata in panica, reface, in mare viteza, frontierele nationale. Iar pe alocuri se poate observa chiar si recursul la crearea unor frontiere de tip feudal. In interiorul statelor nationale. Dar razboiul de gherila urbana va avea loc – si deja acest lucru este cat se poate de vizibil – in cele mai multe dintre comunitatile europene, unde au fost create cartiere locuite de arabi si de unde, treptat, autoritatile din statele respective s-au retras. Europa a crezut ca poate gazdui si folosi ca forta de munca un numar din ce in ce mai mare de etnici proveniti din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, izolandu-i, in acelasi timp, in uriase ghetouri urbane. Ei bine,astazi, tocmai aceste ghetouri urbane devin focarele ofensivei teroriste. Astazi, Europa plateste pretul neintegrarii milioanelor de azilanti veniti pe parcursul mai multor generatii. Si ce sa vezi? Confruntata cu ultimele atentate sangeroase de la Paris, Franta da de pamant cu pactul fiscal. Presedintele Frantei este primul om politic important din Europa care anunta ca, in mod unilateral, nu va mai respecta pactul fiscal. Pentru ca Franta are nevoie de bani ca sa-si intareasca sistemul de aparare", mai spune jurnalistul.

Vezi şi: Cioloş lămureşte controversele legate de religia sa

Dar cum s-a ajuns la această situaţie? "Este acelasi fenomen. Al lipsei de solidaritate. Al tendintei de dezmembrare UE. Cand, de fapt, logica ne spune ca lucrurile ar trebui sa stea altfel. Ca toate fenomenele care conduc la unitate ar trebui, nu stopate, nu incetinite, ci, dimpotriva, dinamizate si generalizate. Pentru ca numai astfel “operatiunea penseta” ar putea functiona. Pentru ca numai astfel continentul european ar putea sa scape cu fata curata de fenomenul terorist, intr-un termen rezonabil, cu costuri minime si fara a provoca victime colaterale. Care, dupa cum s-a vazut, nu fac altceva decat sa amplifice terorismul", încheie Sorin Roşca Stănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.