Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spionajul american se extinde asupra Rusiei: Un nou episod de Război Rece

spionaj

Mişcările Moscovei din ultima vreme au dat motive agenţiilor americane de informaţii să-şi extindă operaţiunile de spionaj faţă de Rusia la o scară mai mare decât oricând înainte de sfârşitul Războiului Rece.

Asta susţin oficialii americani, potrivit The Washington Post, aceştia adăugând că agenţiile se concentrează din nou pe Kremlin.

În acest demers sunt mobilizaţi agenţi CIA clandestini, acţiuni de spionaj cibernetic al Agenţiei Naţionale de Securitate sau sisteme de satelit, susţin oficialii. Astfel, s-a înregistrat o schimbare în ce priveşte alocarea de resurse în serviciile de spionaj, după ce anterior atenţia a fost deviată de la Rusia pentru a se concentra pe ameninţările teroriste şi pe zonele de război în care sunt implicate Statele Unite.

INCENDIU într-un târg de mașini din Capitală


În plus, aceste mişcări de trupe pe scenă spionajului fac parte dintr-un efort de a reconstrui capabilităţile americane în domeniu, care au continuat să scadă, pe măsură că Rusia a căutat să se reafirme drept o putere globală.

În ultimii doi ani, SUA au fost luate prin surprindere de agresiunea Moscovei, inclusiv anexarea Crimeii, intervenţia rusă în războiul din Siria şi presupusul rol al Rusiei în atacurile cibernetice împotriva SUA şi Europei.

Terorismul rămâne principala îngrijorare pentru serviciile americane de informaţii, însă directivele recente primite inclusiv de la Casă Albă au urcat Rusia pe lista priorităţilor pentru prima oară de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

SURSE - Jocul PSD-ALDE: de ce s-au despărțit Dragnea și Tăriceanu


De exemplu, atacul cibernetic asupra bazei de date a Partidului Democrat din SUA a generat temeri că Rusia caută să submineze instituţiile democratice, dacă nu chiar să influenţeze rezultatul cursei prezidenţiale americane.

Oficialii americani au accentuat faptul că, în timp ce nevoia de mai multe informaţii despre Rusia este considerată o prioritate urgenţă, nu există nicio intenţie că CIA sau alte agenţii de spionaj să revină la situaţia din perioada Războiului Rece, când în unele momente peste 40 la sută din personalul şi resursele agenţiilor americane erau folosite în scopul spionării URSS şi sateliţilor comunişti.

Unii oficialii americani spun însă că e foarte greu de anticipat care sunt intențiile lui Putin, din cauza stilului de conducere pe care îl are acesta. Directorul național pentru informații, James R. Clapper jr., declara într-un interviu pentru CNN că Putin este mai degrabă impulsiv și oportunist decât o persoană care să urmărească în mod constant niște obiective strategice.

Alți oficiali care au lucrat cândva în serviciile americane de informații nu sunt de acord cu această evaluare și spun că, dimpotrivă, motivațiile lui Putin sunt clare – să reclame poziția Rusiei de contraputere mondială a SUA, să destabilizeze guvernele occidentale care i-ar contesta această pozitiție și să testeze cum își poate provoca adversarii. „Cât de departe pot să merg? Cât teren pot să câștig?” - sunt întrebările pe care și le pune Putin, crede Steven L. Hall, fost ofițer CIA care a supervizat operațiunile din Rusia și din fosta Uniune Sovietică.

O dificultate și mai mare în strângerea de informații despre președintele rus este faptul că acesta a fost, la rândul lui, spion KGB și știe să-și ia măsuri de precauție. La informațiile extrem de importante nu au acces decât membrii unui cerc foarte restrâns, care au protejate telefoanele computerele și alte echipamente de comunicare, mai scrie The Washington Post.

Afaceri DUBIOASE și conexiunile SPECTACULOASE ale fostului sef SRI arestat în Dosarul Black Cube

În prezent, cel mult 10% din bugetul CIA şi al celorlalte agenţii este destinat spionării Rusiei, în creştere însă în ultimii doi ani.

Şi, deşi bugetul alocat de Rusia spionajului şi obţinerii de informaţii este probabil o mică parte din cele 53 de miliarde de dolari cheltuite de SUA în fiecare an, Moscova alocă o mai mare parte din resursele sale pentru spionarea Statelor Unite.

Se crede că serviciul rus de informaţii externe, SVR, are mai mult de 150 de oameni în SUA, nu doar în Washington sau la sediul ONU din New York, ci şi în San Francisco şi în alte mari oraşe. În schimb, CIA are cel mult câteva zeci de agenţi în Rusia şi alte câteva zeci răspândiţi în Europa de Est şi în fostele state sovietice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.