Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, alături de Țara Sfântă: 'Denigrarea Israelului S-A TERMINAT'

sua-israel

Noul ambasador al Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a promis luni în faţa celei mai mari organizaţii americane proisraeliene că "denigrarea" statului evreu la Naţiunile Unite s-a "terminat", relatează AFP.

Nikki Haley este reprezentanta la ONU a administraţiei preşedintelui Donald Trump care l-a criticat în decembrie pe predecesorul său Barack Obama că nu s-a opus prin veto Rezoluţiei 2234 a Consiliului de Securitate condamnând colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene.

Pentru prima dată din 1979, Statele Unite s-au abţinut şi-au lăsat să fie adoptat un text la ONU, din cauza frustrării legate de aliatul lor israelian privind eşecul procesului de pace.

Pentru Nikki Haley, această rezoluţie a ONU votată chiar înainte de Crăciun sub fosta administraţie Barack Obama a fost "o lovitură de picior în stomac resimţită" de Statele Unite.

Citește și: ȘOC în Uniunea Europeană: Austria anunță RETRAGEREA din acord

"Tot ce pot să vă spun este că la Naţiunile Unite lumea se teme să îmi vorbească despre Rezoluţia 2234", a afirmat ambasadorul în aplauzele puternice ale conferinţei anuale a AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), cel mai mare lobby american proisraelian, potrivit Agerpres.

"Şi vreau să se ştie că, desigur, s-a întâmplat, dar nu se va mai întâmpla", a promis ea, după care le-a spus delegaţilor entuziaşti: "epoca în care denigram Israelul s-a terminat".

În timp ce Rezoluţia 2234 cerea statului evreu să înceteze orice activitate de colonizare, "nicio măsură în acest sens nu a fost luată" în ultimele trei luni, a acuzat vineri emisarul ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov.

De fapt, Israelul a procedat în ianuarie la cinci anunţuri de extindere a coloniilor cu mai mult de 6.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate.

După declaraţii de campanie foarte proisraeliene, preşedintele Trump l-a primit la jumătatea lunii februarie pe premierul Benjamin Netanyahu şi i-a cerut "să frâneze puţin colonizarea".

La rândul său, Benjamin Netanyahu, care ia cuvântul în fiecare an prin videoconferinţă în faţa AIPAC, a reafirmat că "Israelul nu are prieten mai drag ca America şi că America nu are prieten mai bun ca Israelul". El şi-a mai exprimat "nerăbdarea de a-l primi călduros în Israel şi în special la Ierusalim" pe noul ambasador al Statelor Unite, David Friedman, un avocat evreu favorabil colonizării şi transferării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.