Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SULTANUL Erdogan va conduce Turcia prin decrete

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va putea să conducă prin decrete în cadrul unui nou sistem propus care acordă preşedintelui mai multe puteri, a declarat prim-ministrul Binali Yildirim, informează marţi agenţia DPA.

Cele mai multe chestiuni legislative, cu excepţia bugetului, vor continua să vină de la parlament, potrivit lui Yildirim, care conduce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, citat de agenţia de presă de stat Anadolu.

Citeşte şi: Sfidând criticile americane, Israelul legalizează 4000 de locuinţe în Cisiordania ocupată

Erdogan are deja puterea de a conduce prin decrete în cadrul stării de urgenţă curente, instituită după o tentativă de lovitură de stat în iulie.

De notat că proiectul de lege, pe care guvernul afirmă că îl va prezenta în parlament în această săptămână, permite preşedintelui să fie membru de partid.

Erdogan a trebuit să renunţe la şefia AKP după ce a fost ales preşedinte în 2014, deoarece Constituţia actuală îl desemnează pe şeful statului ca având o funcţie non-partizană.

El continuă să exercite un control aproape total asupra partidului la a cărui înfiinţare a contribuit şi modificările propuse vor normaliza această situaţie.

Citeşte şi: Regimul de la Ankara ordonă o nouă arestare în rândul Opoziţiei

Guvernul pare să nu aibă voturile necesare în parlament pentru a reforma Constituţia fără un referendum, care ar putea avea loc la mijlocul anului viitor. Până acum, modificările au obţinut doar sprijinul AKP şi al lui Devlet Bahceli, liderul partidului de extremă-dreapta Mişcarea Naţionalistă (MHP). Se crede că Bahceli vizează postul de vicepreşedinte.

Formaţiunile de centru şi de stânga, inclusiv principalul partid pro-kurd, se opun cu înverşunare sistemului prezidenţial propus, argumentând că ar slăbi principiul separării puterilor în stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.