Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia RESPINGE raportul Comisiei de la Veneţia, care critică referendumul iniţiat de Ankara

Turcia a respins marţi un raport al Comisiei de la Veneţia în care se atrăgea atenţia că referendumul privind schimbarea Constituţiei pentru extinderea puterilor prezidenţiale reprezintă un pas înapoi pentru democraţie, spunând că experţii care au redactat documentul au devenit politizaţi, iar analiza lor le afectează prestigiul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Proiectul de revizuire a Constituţiei Turciei vizând întărirea prerogativelor prezidenţiale, ce va fi supus unui referendum pe 16 aprilie, riscă să împingă ţara spre un "sistem prezidenţial autoritar", au avertizat vineri experţii Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei.

Incident DRAMATIC în Cappadocia. 49 de răniţi după aterizarea FORŢATĂ a trei baloane - FOTO

"Prin suprimarea sistemului de contra-puteri necesare", reformele propuse "nu ar respecta modelul unui sistem democratic bazat pe separaţia puterilor", au explicat experţii în drept constituţional ai organizaţiei paneuropene.

În schimb, Ankara susţine că reformele sunt necesare pentru a garanta stabilitatea ţării, membră a NATO.

Oponenţii lui Erdogan afirmă că schimbările ar împinge Turcia spre un sistem condus de un singur om şi ar eroda drepturile şi libertăţile de bază.

"Din perspectiva Turciei, acest raport pe deplin politic şi subiectiv nu are nicio valoare", a scris pe Twitter ministrul justiţiei, Bekir Bozdag.

"Prin acest raport, Comisia de la Veneţia şi-a abandonat obiectivitatea şi expertiza, şi-a pierdut imparţialitatea, s-a politizat şi şi-a pătat prestigiul", a mai spus el.

Uniunea Europeană a decis în PREMIERĂ: Vălul islamic, INTERZIS la locul de muncă

"Comisia de la Veneţia a adoptat tabăra 'Nu' la referendum", a adăugat Bozdag, precizând că raportul reflectă opiniile partidelor de opoziţie din Turcia şi că poporul îşi va exprima propria opinia printr-un vot pozitiv la referendum.

Opinia Comisiei de la Veneţia nu are un caracter obligatoriu pentru Turcia, care este membră a Consiliul Europei din 1950.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.