Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria trebuie să recunoască solidaritatea europeană reciprocă în chestiunea migraţiei, afirmă guvernul german

ungaria-steag

Solicitarea Ungariei către Bruxelles de finanţare a protecţiei frontierelor în faţa valului de migranţi reprezintă o demonstraţie binevenită a angajamentului său faţă de solidaritatea europeană, însă solidaritatea trebuia să fie reciprocă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters. Ungaria a anunţat joi că a cerut Comisiei Europene să îi ramburseze jumătate din cele 800 de milioane de euro pe care afirmă că a fost nevoită să le cheltuiască pentru a proteja frontiera externă a Uniunii Europene, incluzând construcţia unui gard de securitate, una din măsurile controversate ale politicii premierului Viktor Orban de combatere a migraţiei ilegale.

Guvernul ungar susţine că este vorba de o chestiune de 'solidaritate europeană' de care UE trebuie 'să dea dovadă concret' şi că şi alte ţări au beneficiat de sprijin financiar. Însă un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Budapesta ar trebui de asemenea să dea dovadă de solidaritate în ceea ce priveşte distribuirea refugiaţilor între statele europene. 'Salutăm faptul că Ungaria cere solidaritate şi recunoaşte solidaritatea ca principiu european', a spus Steffen Seibert. 'Însă solidaritatea este o stradă cu două sensuri', a mai spus el, conform Agerpres.

Un răspuns asemănător a venit anterior şi din partea Comisiei Europene, care a spus că 'solidaritatea este o cale cu două sensuri", nu 'un meniu a la carte", referire tot la cererea Ungariei privind finanţarea protecţiei frontierelor şi la refuzul acestei ţări de a accepta redistribuirea migranţilor. Şeful de cabinet al premierului ungar, Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat joi că prin ridicarea unui gard la frontierele sale sudice, unde a fost suplimentat şi dispozitivul de securitate, Ungaria ''îi protejează pe toţi cetăţenii Europei faţă de afluxul de migranţi ilegali''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.