Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va mai fi România a românilor peste 100 de ani?

Dacă ne uităm la tendințele din natalitate și emigrație, cel mai probabil nu. Deocamdată, România nu e destinație pentru imigranții din afara Europei dar la un moment dat va deveni și componența etnică a României se va schimba, poate ireversibil. Și nu în bine pentru români.

Scăderea populației active, a forței de muncă, va fi compensată de venirea imigranților din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și fostul spațiu sovietic. Poporul român se stinge încet (de fapt, destul de rapid) și declamațiile patriotard-sforăitoare ale politicienilor și altor patrioți cu aer în bojoci nu ajută.

Pentru supraviețuire avem nevoie de:

  • stoparea exodului românilor
  • reîntoarcerea a cîtor mai mulți români din afară
  • creșterea natalității

Altfel, ne trezim peste cîteva zeci de ani că sîntem opt milioane de români plus tot atîția chinezi, pakistanezi și sudanezi.

Și singurul motiv pentru care românii ar face mai mulți copii, ar rămîne în țară sau n-ar mai pleca deloc e schimbarea vieții de zi cu zi. Nu discursurile patriotice, nu Tudor Gheorghe sau Dan Puric, nu frumusețile patriei - pe care le poți vizita și ca turist, nu Castelul Bran sau mănăstirile din nordul Moldovei, nu fagotul lui Furdui Iancu sau cîntece naționale de cîntat în lacrimi la beție. Singurul motiv e schimbarea nivelului de civilizație, de la cele mai prozaice aspecte.

Nici măcar nu e nevoie de același nivel de civilizație ca în Occident. Românii ar accepta mai puțin. Ar prefera să rămînă în țară, să-și vorbească limba, să rămînă alături de rude și prieteni și să se simtă ca acasă, nu hăituiți și tratați ca străini prin Spania sau Irlanda, Italia sau Germania. Însă acum diferența de nivel de trai și civilizație e atît de mare încît mulți români își asumă aceste riscuri și să plece.

Ce înseamnă nivel de civilizație? Ce ar trebui să fie mai bine? Nu discutăm de generalități. Vorbim de lucruri concrete:

  • oportunități și libertate pentru afaceri
  • locuri de muncă
  • locuințe decente
  • sistem de sănătate
  • sistem de educație
  • birocrație cît mai redusă
  • infrastructură
  • timp liber, relaxare, viață culturală

Avem nevoie de orașe și sate curate, active economic, dezvoltate imobiliar, cu acces la educație și sănătate, fără birocrație, cu infrastructură și utilități, cu transport civilizat și rapid în și între localități, cu spații comerciale accesibile, cu spații verzi sau de agrement, cu arhitectură care să nu-ți asasineze simțul estetic prin asfixiere, cu acces la cultură și entertainment. Nu sînt generalități. Sînt lucruri concrete care reprezintă nivelul de civilizație și de care ne lovim și depindem în viața de zi cu zi. Toate acestea înseamnă în primul rînd business și în al doilea rînd implicarea autorităților centrale și locale. Locurile de muncă înseamnă afaceri, imobiliarele înseamnă afaceri, infrastructura și utilitățile înseamnă afaceri dar și strategie a statului, transportul înseamnă afaceri, comerțul înseamnă afaceri, cultura și petrecerea timpului liber înseamnă afaceri. Avem nevoie de cît mai multe afaceri, făcute de cît mai mulți antreprenori, în care muncesc cît mai mulți salariați și care servesc cît mai mulți clienți. Statul, prin autoritățile centrale și locale, cu strategiile, planurile și reglementările sale, are și el un rol extrem de important.

Ca să avem localități civilizate, din care oamenilor să nu le vină să-și ia lumea-n cap, avem nevoie de afaceri și de autorități centrale și, mai ales, locale competente. E bine de știut acum, cu opt-nouă luni înainte de alegerile locale.

Românii vor face copii mai mulți, se vor întoarce și nu vor mai pleca atunci cînd vor ști că, într-un orizont rezonabil de timp - de cîțiva ani, vor trăi bine în România.

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o serie mai lungă de articole dedicate temei repatrierii românilor din afară.

Mirel-Valentin Axinte

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.