Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Tribunalului Timiș APĂRĂ magistrații care l-au eliberat pe criminalul care a INCENDIAT o fată: Judecătorii nu au puteri paranormale

www.facebook.com
adriana stoicescu

Șefa Tribunalului Timiș sare în apărarea magistraților care l-au eliberat pe criminalului în serie care a incendiat o fată de doar 17 ani. Lumea vrea capete, dar nu se întreabă de ce plângerea fetei, ca a atâtor altor victime,a zăcut într-un fişet, spune președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu,după ce ministrul Justiției l-a demis pe directorul penitenciarului unde a fost închis Ion Turnagiu,bărbatul care a incendiat o fată, conform Mediafax.

Citește și: ADEVĂRATA explicație pentru creșterea numărului de cazuri de coronavirus: încă un spital din România DEVINE FOCAR și se închide

Judecătorul Adriana Stoicescu spune că o comisie pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, atunci când se discută acordarea liberării condiţionate, este formată din magistrat, directorul şi directorul adjunct al penitenciarului, şeful departamentului intervenţie psiho-socială, consilierul de probaţiune şi reprezentantul departamentului evidenţă.

„Oamenii aceştia au în faţa lor, atunci când stabilesc dacă un deţinut poate fi liberat, evaluări în domeniul educaţional, lista de participări la programe sociale, programe psihologice, evaluarea în domeniul social şi evaluarea psihologică. Au în faţa sancţiunile şi recompensele deţinutului. Apoi, propunerea comisiei ajunge pe masa judecătorului de la judecătorie, iar hotărârea acestuia poate fi atacată cu contestaţie la tribunal”, spune președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu.

Aceasta afirmă că liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 20 de ani, dacă a avut o conduită bună pe durata executării pedepsei, dacă a îndeplinit obligaţiile civile şi instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra.

Stoicescu explică modul în care deținuții vin la instanță și susțin că s-au îndreptat, iar magistrații iau o decizie în funcție de ceea ce cred la acel moment, fără să poată avea „capacități paranormale” pentru a putea vedea în viitor cum va reacționa deținutul cu viața în libertate.

„La fiecare termen de judecată am în faţă cel puţin 5 deţinuţi care susţin că merită să beneficieze de liberare condiţionată. Care sunt la a treia sau a zecea propunere de liberare condiţionată, cele anterioare fiind respinse deoarece, la vremea respectivă, o instanţă a avut convingerea că deţinutul nu a dat dovezi suficiente de îndreptare. Am în faţă toate evaluările lor. Vorbesc cu fiecare. Îi întreb despre familiile lor, despre unde vor locui dacă vor fi liberaţi, cum se vor întreţine. Dacă şi unde vor munci, dacă au o pregătire, dacă au şcoală. Uneori discut cu ei despre faptă şi vinovăţie, chiar dacă legea nu mă obligă să o fac, pentru că îmi doresc să înţeleg şi să trec dincolo de hârtiile impersonale. De fiecare dată pronunţ o hotărâre având la bază convingerea mea că omul poate fi redat societăţii. Ce aş putea să fac mai mult? Cum aş putea să prevăd ce va face acest om, odată liberat? Care va fi reacţia lui în faţa provocărilor vieţii, după ani şi ani de detenţie? Care e vina judecătorului când cel liberat comite o nouă infracţiune? Care e vina oamenilor din comisia din penitenciar? Că nu au capacităţi paranormale? Că, după ani de muncă în cel mai greu de înţeles şi de suportat mediu, încă nu pot să anticipeze evoluţia unui infractor?”, spune Adriana Stoicescu, pe Facebook.

Judecătorul se întreabă unde este vina societăţii sau a legiuitorului în cazul celor care nu se pot reintegra social după liberare și de ce „după atâta amar de timp” nimeni nu se întreabă şi nu se preocupă cu adevărat de ce se alege de aceşti oameni, odată liberaţi din închisoare.

„Avem ONG mirobolante, consumatoare de bani grei de la buget, avem programe mirifice pe hârtie, de reintegrare. În fapt, nu avem nimic. Dar demitem un director de penitenciar, cerem din nou sânge de judecător pentru că, nu-i aşa, are un salariu nesimţit, e căsătorit cu un magistrat şi, în general, toţi suntem corupţi. Omul politic, prea plin de importanţa rolului său, cere CSM şi Inspecţiei să cerceteze un judecător pentru soluţia pronunţată în baza legii şi a convingerii lui. Lumea vrea capete, dar nu se întreabă de ce plângerea fetei, ca a atâtor alte victime, a zăcut într-un fişet. Întotdeauna căutăm vinovaţi, îi arătăm cu degetul pe cei convenabili, iar viaţa merge, nu-i aşa, înainte”, afirmă magistratul.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a demis din funcție, marți, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, locul unde a fost încarcerat Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinți.

Conform unui comunicat al Ministrului Justiției, Predoiu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară „în vederea efectuării de verificări cu privire la modul de respectare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată în dosarul 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinți privind cererea de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu”.

Ion Turnagiu de 45 de ani, cel care a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinţi şi care acum e în spital cu arsuri mari, a fost eliberat condiţionat anul trecut. El a fost condamnat pe viață în 1993 pentru cinci crime, printre victime s-a numărat şi o femeie însărcinată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.