Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Rusia se declară mulțumit de negocierile cu Maia Sandu

vestidinrusia.ro
Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei

Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Rusia, este mulțumit de negocierile cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. El le-a declarat acest lucru jurnaliștilor, în urma întâlnirii care a avut loc miercuri seara, la Chișinău, relatează TASS.

La discuții au mai participat, de asemenea, ministrul moldovean de Externe, Nicolai Popescu, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminsky, viceprim-ministrul pentru Infrastructură și Dezvoltare Regională Andrei Spânu și ministrul de Interne Anna Revenco.

„Am discutat întreaga listă de probleme. Conversația a fost foarte constructivă; într-un mod prietenos, am convenit asupra cooperării și lansarea unui dialog, începând chiar de mâine, la nivel interdepartamental, pe toate acele probleme care provoacă îngrijorare conducerii Republicii Moldova, cetățenilor Republicii Moldova și conducerii Federației Ruse”, a spus Kozak.

„Rusia este gata să ajute Moldova, dar în mod reciproc avantajos, nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. Există oportunități uriașe de a ajunge la aceste acorduri. Am văzut acest lucru astăzi, în baza dialogului pe care l-am avut cu președintele Republicii Moldova”, a subliniat Kozak. Potrivit acestuia, s-au ajuns la acorduri privind problemele comerciale reciproce, privind ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși, „dar și despre măsurile de răspuns ale părții ruse în ceea ce privește furnizarea produselor agricole moldovenești pe piața rusă”, a spus el.

Comerțul reciproc

Moldova și Rusia au convenit să înlăture barierele din comerțul reciproc, a afirmat Kozak.

„Am convenit asupra cooperării privind comerțul reciproc – fără taxe vamale – și ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși. < … > Ei bine, și despre măsurile de răspuns ale părții ruse în ceea ce privește furnizarea produselor agricole moldovenești pe piața rusă”, a spus Kozak.

În 2014, Republica Moldova a semnat un acord de asociere cu UE și crearea unei zone de Liber Schimb. Temându-se de reexportul mărfurilor europene, Rusia a impus taxe și a înăsprit controlul calității asupra produselor moldovenești. Vinul și fructele moldovenești au fost interzise. Din 2016, Rosselkhoznadzor (Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară – n.r.) a început, treptat, să deblocheze livrările; acestea au fost efectuate sub controlul experților ruși și numai dacă există contracte cu importatorii din Federația Rusă. În 2019, a fost impusă temporar o taxă zero pentru o serie de articole de mărfuri, această decizie fiind extinsă în mod regulat.

Rezolvarea problemei gazelor

În legătură cu aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, Kozak a mai declarat că Moscova și Chișinăul ar trebui să găsească o soluție reciproc avantajoasă pentru această problemă.

„Am discutat problemele relațiilor bilaterale fără a intra în detalii. În ceea ce privește prețurile gazelor, avem nevoie de un dialog, avem nevoie de o soluție reciproc avantajoasă în această privință. Nimeni nu ar trebui să facă daruri nimănui, dar nimeni nu ar trebui să profite de nimeni. Oricum, vom continua negocierile”, a spus Kozak. Potrivit lui, în prezent se discută problema semnării unui nou contract de furnizare a gazului rusesc, deoarece contractul Gazprom cu Moldovagaz expiră în toamnă.

După cum a declarat anterior președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, noul acord prevede o creștere a prețurilor. Potrivit acestuia, acest lucru nu se datorează politicii, ci restabilirii cererii de resurse energetice în Europa.

Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract pe termen mediu în decembrie 2006. Conform formulei stipulate în contract, prețul de achiziție al gazului pentru Republica Moldova se modifică ținând cont de dinamica prețurilor la produsele petroliere. Din 2012, contractul a fost prelungit în mod regulat, ultima dată când s-a întâmplat – în decembrie anul trecut. Conform rezultatelor anului 2020, prețul mediu anual de achiziție a gazului rusesc pentru Moldova a fost de 148,87 USD la mia de metri cubi, inclusiv costurile de transport până la graniță.

Moldovagaz este o societate mixtă moldo-rusă pe acțiuni creată de Gazprom PJSC, Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Industriei din Transnistria nerecunoscută.

Despre blocada Transnistriei

Sandu a dat asigurări că nu va exista o blocadă a Transnistriei, despre care autoritățile de la Tiraspol au avertizat, a spus Kozak.

Kozak a mai subliniat că reglementarea transnistreană este o problemă internă a Republicii Moldova. „Rusia este gata să vă ajute [Moldova și Transnistria] să vă cădeți de acord, nu mai mult. La fel cum a fost înainte. Nu suntem pregătiți să prezentăm niciunul dintre termenii noștri de soluționare – aceasta nu este treaba noastră, aceasta este afacerea dvs. internă”, a rezumat șeful adjunct al Administrației Prezidențiale.

Anterior, Tiraspolul a emis o declarație conform căreia Moldova și Ucraina pregătesc restricții pentru șoferii din republica nerecunoscută atunci când călătoresc în străinătate. Totodată, se subliniază că negocierile privind soluționarea sunt în stagnare, iar Chișinăul nu îndeplinește acordurile semnate.

Eliminarea muniției

Kozak a discutat cu Sandu despre eliminarea muniției, care este păzită în Transnistria de un grup operațional de trupe rusești.

„Ni s-a cerut să asistăm la soluționarea problemei transnistrene și la eliminarea muniției aferente. De asemenea, suntem interesați de eliminarea acestor muniții, a căror dată de expirare este depășită – astfel, ele devenind netransportabile. Am convenit asupra acestei cooperări”, a declarat Kozak.

OGRV (Grupul operativ al trupelor ruse în Transnistria – n.r.) este format din aproximativ o mie de soldați și ofițeri, care sunt implicați în efectuarea unei operațiuni de menținere a păcii și în protejarea depozitelor din Kolbasna, în care peste 20 000 de tone de muniții sunt stocate, fiind aduse aici după retragerea trupelor sovietice din țările europene.

Inițiativa Șoigu

Exportul și eliminarea muniției din Kolbasna a început în 2003, dar procesul a fost blocat de autoritățile transnistrene în 2004, după agravarea relațiilor din interiorul republicii moldovenești. În cadrul întrevederii din august 2019 cu președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a propus reluarea procesului de eliminare a muniției la Kolbasna. Dodon, în discursurile sale la ONU și APCE, a salutat această inițiativă, care, potrivit lui, este capabilă să promoveze procesul de negociere privind reglementarea transnistreană. Statele Unite, precum și OSCE și-au exprimat interesul de a participa la procesul de reciclare, unde Chișinăului i s-a oferit asistență de specialitate pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor.

OGRV susține și misiunea de menținere a păcii pe malurile Nistrului. Căștile albastre rusești au fost introduse în zona de luptă la 29 iulie 1992, în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria, semnat la 21 iulie 1992 de către președintele Federației Ruse și cel al Moldovei, în prezența liderului Transnistriei. La ora actuală, Căștile albastre rusești mențin pacea în zona de separare de securitate de-a lungul Nistrului, împreună cu pacificatorii din Moldova, Transnistria și un grup de observatori militari din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.