Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

10 informații importante pe care trebuie să le știi despre gazele naturale

Gazele naturale sunt o sursă de energie extrem de utilizată la nivel mondial. Acestea sunt folosite în transport, în industrie, în gospodărie, în agrement și în producția de electricitate, ocupând aproape un sfert din sursele de energie utilizate de om.

Din păcate, rezervele de gaze naturale nu sunt infinite. Conform specialiștilor, acestea vor mai rezista aproximativ 67 de ani într-un ritm de utilizare similar cu cel actual. Tocmai de aceea, este bine să fim cât se poate de informați, să folosim gazele responsabil și să căutam diverse alte surse alternative de energie.

Ce trebuie să știi despre gazele naturale?

1. Sunt prezente peste tot. Sunt folosite în aproape toate casele, în industria chimică și farmaceutică, în producția de energie electrică, în transportul maritim, în transportul rutier și pentru agrement (camping, zbor cu balonul cu aer cald etc);

2. Piața nu a fost întotdeauna liberă. Astăzi, consumatorul casnic poate solicita o ofertă de gaze naturale de la numeroșii furnizori care se luptă pentru a oferi cele mai bune prețuri și cele mai bune servicii. Nu a fost întotdeauna așa, însă. Piața gazelor naturale a fost controlată de stat până în 2001, când a început să fie deschisă gradual: 10% în 2001, 25% în 2002, 30% în 2003, 40% în 2004, 50% în 2005, 65% în 2006 și 100% în 2007;

3. O piață liberă a gazelor înseamnă prețuri formate liber, pe baza cererii și ofertei. De cele mai multe ori, acest lucru înseamnă o serie de avantaje pentru consumatorul final iar schimbarea furnizorului este gratuită și se face simplu, chiar și online.

4. Consumatorii casnici acoperă un consum de doar 15,8% din totalul de gaze naturale consumate în România;

5. În ultimii ani, autovehiculele care funcționează cu gaze naturale au început să fie din ce în ce mai folosite. Dacă la început instalațiile pe gaz erau montate pe vehicule în ateliere autorizate, astăzi numeroși producători aleg să pună instalații pe gaz încă din fabrică. Conform statisticilor, gazul eliberează cu până la 30% mai puțin CO2 decât alți combustibili;

6. Majoritatea gazelor naturale pe care le folosim astăzi s-au format în urma cu 15-600 de milioane de ani. Faptul că reușim să le terminăm în doar două secole de utilizare intensă poate fi un semnal de alarmă.

7. Transportul gazului poate să fie realizat în stare comprimată sau în stare lichidă. Cel mai adesea se face în stare lichidă.

8. Cel mai mare producător de gaz al lumii este Rusia, cu 22% din producția mondială. Aceasta este urmată de SUA (20%), Canada (6.8%) și Regatul Unit (3%).

9. Gazul natural acoperă 24% din necesarul de energie al lumii. Pe măsură ce se dezvoltă surse alternative de energie însă, acest procent tinde să scadă;

10. În funcție de compoziție, gazul poate să fie sărac sau bogat. Gazul sărac are un procent mai mare de metan, în timp ce gazul bogat are mai mult dioxid de carbon și azot.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.