Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

13 octombrie - Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

cladire

Apel către clasa politică!

Astăzi, 13 octombrie, la inițiativa ONU, celebrăm Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, iar peste 13 zile, în Biserica Ortodoxă se cinstește Sfântul mucenic Dimitrie, considerat protector împotriva cutremurelor de pământ. Acest interval de timp este un context potrivit, mai ales pentru noi, oamenii politici, să gândim un cadru legislativ mai coerent și mai eficient pentru prevenirea calamităților.

A preveni, și nu a reacționa! Aceasta este soluția pentru a diminua din efectele negative pe care un dezastru natural îl poate avea la nivelul comunității. Când invoc aceste efecte negative, nu am în vedere doar factorii de ordin material, ci iau în considerare și scăderea încrederii cetățenilor în capacitatea statului de a oferi protecție și siguranță.

În momentul de față, în București, există 563 de clădiri cu risc seismic, iar o treime riscă să se prăbușească la un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Deși avem o lege în vigoare privind reducerea riscului seismic, procesul de consolidare este lent și ineficient.
Pe fundalul acestei realităţi care încadrează România drept cea mai expusă ţară din Uniunea Europeană în cazul unui cutremur, în calitate de parlamentar, am depus un proiect de lege privind măsuri urgente de prevenire a riscului seismic asupra populaţiei. Obiectul legii îl constituie cu prioritate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa întâi de risc seismic care prezintă pericol public, întrucât este necesară urgentarea măsurilor de prevenire a riscului seismic, în principal în clădirile cu un număr ridicat de potenţiale victime.

Pentru că avem nevoie de măsuri clare și aplicabile, acest proiect de lege propune introducerea unor panouri suplimentare de avertizare, introducerea răspunderii penale pentru proprietarii şi administratorii construcţiilor care tergiversează procesul de consolidare. De asemenea, am propus prioritizarea finanţării măsurilor de prevenire a riscului seismic și introducerea parteneriatului public-privat ca opțiune de finanţare în cazul imposibilităţii de obţinere a fondurilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare, ceea ce constituie o noutate în cadrul legislativ.

Este important să subliniez că acest act normativ vine in intampinarea unei probleme de ordin național, și nu trebuie să fie interpretat politic. Urgentarea măsurilor în vederea diminuării riscului seismic și sancționarea momentului de impas sunt propuse în scopul ocrotirii interesului general și a protejării populației în caz de seism.

Pe această cale, fac apel la toată clasa politică să susțină și să voteze această inițiativă legislativă de importanță și de solidaritate națională!


Deputat,
Dan Cristan Popescu

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.