Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

14 cazuri de rujeolă confirmate de la începutul anului - Circa 1.500 de copii - restanţieri la vaccinul ROR

Ro Health Review
rujeola

Un număr de 14 cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţul Gorj de la începutul anului şi până în prezent, 11 persoane necesitând spitalizare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Daiana Militaru.

Potrivit sursei citate, vârsta persoanelor care avut rujeolă este între un an şi 36 de ani.

"De la 1 ianuarie şi până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj s-au înregistrat 22 de suspiciuni de rujeolă, dintre care 14 au fost confirmate, 7 - infirmate, iar unul este caz probabil, adică e un contact cu un caz confirmat, şi diagnosticul a fost pus de medicul de specialitate pe semne clinice, conform metodologiei nu se mai recoltează probe pentru contacţii caz pozitiv. Rujeola este o boală virală foarte contagioasă, este cea mai intensă dintre bolile copilăriei, este identificată în special pe fondul erupţiilor specifice la nivelul pielii, apar pete roşii mai întâi pe faţă şi în spatele urechilor, apoi se răspândesc rapid pe piept, spate şi picioare. Boala poate să apară la orice vârstă, dar este mai periculoasă pentru copiii mici sau foarte mici, întrucât poate da complicaţii severe", a precizat Daiana Militaru.

Purtătorul de cuvânt al DSP Gorj a mai menţionat că, la nivelul judeţului, sunt aproximativ 1.500 de copii restanţieri la vaccinul ROR, printre aceştia numărându-se inclusiv cei ai căror părinţi refuză vaccinarea, fie din motive religioase, fie din alte considerente, sau adulţii sunt plecaţi în străinătate cu tot cu minorii.

"Cea mai importantă formă de prevenţie rămâne vaccinarea. În momentul de faţă, în stocul DSP există aproximativ 1.800 de doze de vaccin ROR, cu toate acestea mai sunt doze suficiente şi la medicii de familie. Fiindcă rujeola este, de fapt, o infecţie virală, nu există un tratament specific, în general se urmăreşte scăderea febrei şi ţinerea sub control a celorlalte simptome. Practic, copiii bolnavi de rujeolă nu trebuie să frecventeze şcoala timp de cel puţin patru zile de la apariţia erupţiilor cutanate. Şi adulţii afectaţi trebuie să rămână acasă, în izolare. În cazurile de rujeolă care prezintă complicaţii, perioada de carantină poate creşte până la 21 de zile. Trebuie apelat de urgenţă la un medic în cazul în care un copil bolnav de rujeolă devine confuz, este mereu obosit, febra persistă mai mult de zece zile, are diaree care persistă mai mult de două săptămâni, are migrene puternice, dureri în jurul gâtului", a mai spus ea.

Vaccinarea se face la vârstele de 12 luni şi 5 ani, dar de la declararea epidemiei s-a introdus o doză şi la grupa de vârstă 9-11 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.