Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

2,4 miliarde de lei luați din pix: Ce MAGIE a făcut Eugen Teodorovici

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Suma totală pe care Ministerul Finanțelor o cere de la marile companii la care statul este acționar, prin dividende, este de 2,361 miliarde lei, conform notei de fundamentare a rectificării bugetului de stat.

Veniturile din dividende sau vărsăminte cuvenite bugetului de stat au fost reestimate cu un plus de 1,912 miliarde lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017 conform Ordonanței Guvernului nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, din distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la “rezultatul reportat” și “alte rezerve’’ conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr.29/2017 pentru înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele, precizează documentul.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

În luna decembrie marile companii de stat din domeniul energiei au programate ședințe AGA pentru aprobarea majorării dividendelor plătite la buget.

Adunarea Generală ordinară a Acționarilor Hidroelectrica va discuta în 19 decembrie aprobarea distribuirii sumei de 550 de milioane de lei sub formă de dividende. Documentul invocă o adresă a Ministerului Energiei din 6 noiembrie, având în anexă o adresa a Ministerului Finanțelor Publice și un memorandum încheiat la 31 octombrie 2018.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

La Romgaz dividendele suplimentare sunt de 716 milioane lei, iar la Nuclearelectrica de 238 milioane lei.

Adunările Generale ale Acționarilor Transgaz și Transelectrica urmează să discute distribuirea sau redistribuirea sumelor înregistrate în conturile „rezultat reportat” și „alte rezerve”.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că transferul către buget a unor dividende suplimentare de la companiile de stat nu pune în pericol investițiile. Teodorovici a spus că nu este normal ca unele sume de bani să fie blocate într-un cont bancar și să nu fie folosite.

„Am auzit și această speculație. Trebuie să înțelegem clar că statul e principalul acționar al acestei companii. Nu a fost afectată printr-o astfel de abordare nicio investiție astăzi în derulare la companiile unde statul este partener. Mai mult, este o decizie a acționarului de a face astfel de transfer al dividendelor către buget în loc să fie ținute aceste sume în depozite bancare cu dobânzi foarte mici. Uitați-vă de când este constituit fiecare depozit bancar, adică banii statului care nu sunt investiți de acele companii sunt ținuți în depozite la bănci, pe dobânzi foarte mici. Întrebarea este: este cea mai corectă cale?”, a declarat Teodorovici.

Citește și: Reacția lui Teodorovici după aprobarea rectificării bugetare! ‘Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc’

Ministrul Finanțelor a adăugat că investițiile nu sunt afectate. „Nimeni nu oprește o companie a statului să facă investiții, să știți. Nimeni nu-și permite să oprească o investiție în derulare, pentru că pentru acea investiție unde ai un contract semnat și neasigurând fondurile necesare, constructorul respectiv îți poate face o solicitare de penalizări și nu cred că nimeni din această țară nu-și poate permite să plătească statul din banii populației aceste penalități. Aceasta este o poveste care, din păcate, se tot spune”.

Întrebat de ce a cerut statul român mai multe sume din dividende, Teodorovici a spus: „Aș putea să vă răspund tot printr-o întrebare. Dacă există față de aceste sume pe care statul le-a solicitat diferențe în depozite bancare la bănci? Și dacă da, înseamnă că este o eroare de management la acele companii, nu la stat (...) De ce să lăsăm acolo aceste sume? Este o decizie a statului, perfect legală, sunt sume care nu trebuie să fie ținute în depozite bancare și care trebuie investite. Nu se investesc....”.

Citește și: BNR Curs valutar, 23 noiembrie. Cum termină euro săptămâna

Recent, la prezentarea rezultatelor companiei, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat că în cazul în care AGA va aproba distribuirea dividendului de 1,86 lei pe acțiune, așa cum a solicitat Ministerul Energiei, Romgaz se va conforma, iar în măsura în care va identifica oportunități de investiții va apela la alte surse financiare.

„Nu ne prisoseau banii de dividende suplimentare, dar este o abordare legală și o necesitate. Statul deține 70% din acțiunile Romgaz, este normal să contribuim la efortul național, mai ales că suntem într-o zonă de profitabilitate”, a spus Volintiru.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

Oficialii companiei spun că au luat în calcul și pentru 2019 continuarea politicii statului de a maximiza sumele încasate de la companiile la care este acționar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.