Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

24 iunie ar putea să devină oficial Ziua Naţională a Iei

Pinterest
ziua universala a iei

Membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au depus joi o iniţiativă legislativă pentru ca 24 iunie să devină oficial „Ziua Naţională a Iei”, arată News.ro.

Demersul este susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, „o dovadă că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Începând cu anul 2013, la iniţiativa Asociaţiei La blouse roumaine, ziua de 24 iunie, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a tradiţiei de Sânziene, a devenit şi Ziua Universală a Iei.

„Membrii comisiei au înţeles această preocupare de a păstra nealterată principala piesă a portului popular românesc şi au considerat oportun ca 24 iunie să devină un reper naţional oficial pentru cămaşa românească, cea care ne conferă unicitate şi identitate spirituală”, a fost transmis de preşedintele Comisiei, Mihai Weber.

Demersul vine la puţin timp după ce Dosarul transnaţional „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” a fost depus la UNESCO spre a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută în 2022, iar Comisia parlamentară pentru UNESCO continuă demersurile de susţinere a dosarului.

În parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, comisia organizează dezbaterea „Poveşti şi tradiţii româneşti. Cămaşa cu altiţă”, care va avea loc joi, de la ora 13:00. Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai ambasadei Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, ai Academiei şi Patriarhiei Române, experţi în domeniu.

„Considerăm că, odată cu depunerea dosarului la UNESCO, avem misiunea de a identifica căile de a promova dosarul, în limita rigorilor impuse de practicile forului internaţional, astfel încât, în 2022, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, moştenire culturală transmisă, cu dragoste şi dăruire, din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, a mai spus Weber.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.