Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 confuzii despre Catedrala Mântuirii Neamului (Opinie)

Inquam Photos, Octav Ganea
Patriarhul Daniel, Catedrala Mantuirii Neamului

1. La ce îi trebuie Bisericii Catedrală? Dumnezeu iubește lemnul și spațiile mici, am văzut eu pe Youtube.

Orice instituție trebuie judecată în funcție de scopurile ei. De exemplu Tarom are ca scop sa facă niște avioane să zboare. Nu ne-am gândi vreodată să întrebăm de ce zboară avioanele alea pe când mor copiii de foame. Adică am putea, dar atunci este cazul să cerem direct desființarea Tarom.

Similar, BOR are ca scop slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor. Deși unii dintre noi cred ca Isus a fost alfa și omega în materie de hipiotism, precedentul prin care slava lui Dumnezeu este pusă înainte de hrana oamenilor vine direct din Biblie.

6 Când era Isus în Betania, în casa lui Simon leprosul,
7 s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump; şi, pe când stătea El la masă, ea a turnat mirul pe capul Lui.
8 Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis: „Ce rost are risipa aceasta?
9 Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.”
10 Când a auzit Isus, le-a zis: „De ce faceţi supărare femeii? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine.
11 Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.
12 Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare.
13 Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei.”

Este adevărat că acela era un moment special. Dar, chiar și așa, dacă Dumnezeu ar avea ca principală prioritate a Sa ca săracii să nu fie săraci atunci săracii nu ar mai fi săraci. Dar căile Domnului sunt, după cum se știe, complicate.

2. Dar de ce trebuie să dea statul bani?

Nu trebuie sub nici o formă. Dar a ales să dea. A ales în repetate rânduri la diverse nivele de guvernare.

De ce? Pentru că așa au crezut politicienii că vor primi voturi. Poate s-au înșelat. Marele referendum care ar fi încununat, odată cu Catedrala, renașterea hegemonică a BOR s-a fâsâit cu o prezență de 20%. Parte din cauzele acestei prezențe slabe a fost dată de capacitea dezamăgitoare de mobilizare a clerului. Dar, asta este, ce s-a dat este bun dat.

3. Bine, dar nu ar trebui blocate de principiu asemenea cheltuieli? Adică de ce are voie statul să dea bani pe religie?

Există pe undeva prin Constituție un paragraf care spune că statul sprijină viața religioasă. Dar, mai important, din perspectiva unei filosofii bugetare "religie" este o categorie artificioasa. Este corect să vorbim de cheltuieli cu scop material (investiții, servicii publice, asistență sociala) care au o justificare material-utilitaristă și cheltuieli cu scop "imaterial", spiritual, dacă vreți. Cheltuielile acestea pot însemna lucruri fizice (catedrale, muzee, case memoriale) dar scopul lor, randamentul investiției, nu mai este măsurabil. Dacă e inacceptabil să se dea bani pentru catedrală, atunci de ce este acceptabil să se cheltuie pentru parada de 1 decembrie sau Festivalul Enescu? Dimpotrivă, este cumva de dorit ca statul, dacă tot subvenționează hrana spirituală, să distribuie aceste subvenții echilibrat.

4. Bine, dar e prea mult!!

Vezi punctul 2.

5. Dar de ce trebuie să se implice Biserica în politică. Nu este separată de stat?

Statul este este stat și politica politică.

BOR este, din punct de vedere constituțional, o sumă de cetățeni asociați în virtutea dreptului la liberă asociere. Poate să ia cam ce poziție politică dorește. Da, prin niște cutume (și acelea respectate destul de aproximativ) BOR nu se implică în politica de partid. Dar face asta tocmai ca să păstreze intactă posibilitatea de a influența toate partidele. Ceea ce este perfect legal, democratic și constituțional. Cui nu îi place este liber să facă contra-propagandă.

*

Nu vreau deloc să spun ca ridicarea Catedralei este o idee bună. Dimpotrivă, mi se pare o tichie de mărgăritar peste spiritualitatea ortodoxă din ce în ce mai puțin asumată de populația României. Foarte posibil, un cântec de lebădă al Bisericii înainte de instaurarea unei societăți care va fi în mod covârșitor indiferent-seculară. Mai mult pare să fie modestă din punct de vedere arhitectural - deși NU cea mai urât mare biserică modernă din România. Și plasată aiurea din punct de vedere urbanistic.

Dar nu este o idee scandaloasă. Doar o  scumpă și mai degrabă proastă ca atâtea și atâtea proiecte de după 1989

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.