Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 octombrie - Ziua internațională a muncii decente

Agerpres

Ziua internaţională a muncii decente este marcată anual la 7 octombrie. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru realizarea creşterii economiei mondiale. Munca decentă este esenţială pentru eforturile de reducere a sărăciei şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi echitabile, se precizează într-un articol Agerpres.

Conceptul de "muncă decentă" a fost gândit în cadrul reuniunii Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) şi însumează aspiraţiile oamenilor cu privire la oportunităţile pentru o muncă productivă şi corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecţia socială pentru familie, oportunităţile de dezvoltare profesională şi integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de şanse pentru bărbaţi şi femei.

Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii şi drepturi fundamentale ale muncii şi standarde internaţionale de muncă; oportunităţi de ocupare şi remunerare; protecţie şi securitate socială, dialog social şi tripartitism.

Peste 200 de milioane de locuri de muncă pierdute în urma pandemiei, alte sute de milioane în pericol şi un număr mare de şomeri (dintre care marea majoritate femei) abandonează piaţa muncii; astfel, cu prilejul acestei zile, se face apel la guverne să dezvolte planuri de ocupare a forţei de muncă, potrivit www.ituc-csi.org.

Secretarul general al ITUC (Confederaţia Internaţională a Sindicatelor), Sharan Burrow, a declarat că "guvernele trebuie să aibă o prioritate majoră, şi anume locurile de muncă. Ei trebuie să se angajeze din nou la angajarea deplină. Aceasta oferă baza securităţii economice şi a justiţiei sociale". Cererea CIS este un obiectiv de 575 de milioane de locuri de muncă şi formalizarea a cel puţin jumătate din locurile de muncă informale până în 2030, mai aminteşte sursa citată.

"Locurile de muncă sunt extrem de importante pentru construirea rezistenţei necesare la nivel global pentru a face faţă pandemiei şi altor ameninţări existenţiale. Crearea de locuri de muncă este esenţială pentru Noul Contract Social, alături de drepturi, protecţie socială, egalitate şi incluziune. Ziua internaţională a muncii decente va amplifica apelul 'Just Jobs', aşa cum subliniază pe scurt campania noastră", a mai spus Sharan Burrow.

Sindicatele solicită guvernelor să meargă să discute cu sindicatele şi angajatorii pentru a stabili obiective ambiţioase pentru crearea şi păstrarea locurilor de muncă în regim de urgenţă. Este necesară o implicare puternică privind ocuparea forţei de muncă în infrastructură. Cererea de locuri de muncă poate fi realizabilă, în special dacă guvernele urmăresc politici fiscale echitabile, mai precizează www.ituc-csi.org.

În 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS) au avut iniţiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri şi marşuri. Confederaţia Internaţională a Sindicatelor este cea mai mare asociaţie sindicală mondială din care fac parte 331 de organizaţii sindicale, care reprezintă 207 de milioane de muncitori din 163 de ţări ale lumii. Obiectivul său este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune şi protecţia drepturilor oamenilor muncii.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.