Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ofiţeri de poliţie de la Capitoliu l-au dat în judecată pe Donald Trump pentru invazia susţinătorilor săi

smartradio.ro
donald trump

Un număr de şapte ofiţeri de poliţie de la Capitoliul Statelor Unite au intentat joi un proces federal împotriva fostului preşedinte Donald Trump, a unor ”grupări extremiste violente” de extremă dreapta şi altor persoane, pe care îi acuză că ar fi direct responsabili de invazia mortală care a avut loc pe 6 ianuarie, transmite Reuters.

Procesul a fost intentat împotriva a peste două duzini de persoane şi entităţi, între care republicanul Roger Stone şi grupul de extremă dreapta Proud Boys. Plângerea îi acuză pe pârâţi că au conspirat pentru a opri confirmarea victoriei în alegeri a preşedintelui Joe Biden ”prin folosire forţei, a intimidării şi a ameninţărilor”.

Acţiunile lor au încălcat legea Ku Klux Klan şi alte legi, potrivit plângerii.

Citește și: Lovitură grea pentru Donald Trump: avocații lui au fost sancționați pentru că au depus dosarul de fraudă electorală

”Eforturile ilegale ale părâţilor au culminat cu atacul în masă de pe 6 ianuarie împotriva Capitoliului şi asaltul brutal, fizic împotriva a sute de ofiţeri ai forţelor de ordine”, se arată în plîngerea ofiţerilor de poliţie.

Aceştia mai afirmă că ”mulţi pârâţi au planificat, ajutat şi participat activ la atacul respectiv. Toţi pârâţii sunt responsabili pentru acest atacu”, arată pângerea.

Citește și: Donald Trump rămâne interzis pe Twitter, în timp ce purtătorul de cuvânt al talibanilor încă folosește platforma

Potrivit acesteia, cei şapte ofiţeri au fost ”atacaţi cu violenţă, scuipaţi, atacaţi cu gaze lacrimogene, c spray împotriva urşilor, supuşi unor jigniri rasiale şi epitete, ei temându-se pentru viaţa lor” în timp ce apărau Capitoliul de mulţimea susţinătorilor lui Trump, relatează News.ro.

Procesul este cel puţin a patra acţiune legală împotriva lui Trump legată de revolta de la Capitoliu şi a doua venită din partea unor membri ai poliţiei Capitoliului.

În februarie, NAACP şi preşedintele pentru Securitare Internă din Camera Reprezentanţilor, democratul de Mississippi Bennie Thompson, l-au dat în judecată pe Trump, pe fostul său avocat personal Rudy Giuliani, grupul Proud Boys şi Oath Keepers, un alt grup extremist, pentru conspiraţia în vederea incitării la violenţă.

Citește și: Donald Trump cere demisia lui Biden pentru dezastrul din Afganistan: 'Va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari înfrângeri ale Americii'

Luna următoare, reprezentantul Eric Swalwell, democrat de California, a intentat propriul proces împotriva lui Trump şi Giuliani, precum şi împotriva reprezentantului Mo Brooks, republican de Alabama, acuzându-i că sunt ”pe deplin responsabili” de distrugerile provocate de mulţime.

Toţi cei trei au vorbit cu susţinătorilor lui Trump la mitingul ”Stop the Steal” din faţa Casei Albe, pe 6 ianuarie, când Congresul era reunit la Capitoliul aflat în apropiere pentru a confirma victoria lui Biden.

La sfârşitul lunii martie, ofiţerii de poliţie din Capitoliu Sidney Hemby şi James Blassingame au intentat un proces învinovăţindu-l pe Trump pentru rănile pe care le-au suferit şi din cauza cărora continuă să sufere, în urma violenţelor. Fiecare solicită despăgubiri de peste 75.000 de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.