Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - cu un popor evaluat la 50 de bani

cancan.ro
moneda 50 de bani

Duminică au fost anunțate rezultatele sondajului CURS pe București, în care liderii PSD dețin 3 din primele 4 poziții, în vreme ce președintele dumneavoastră reușește o fabuloasă cotă de încredere de 16%. Problema este însă numărul celor care nu au încredere în acesta (79%), fiind depășit doar de Liviu Dragnea și Ludovic Orban cu 81%, respectiv 82% în topul detestării. Scorurile sunt surprinzătoare mai ales dacă ne gândim la succesele înregistrate de România la toate capitolele din 2014 și până astăzi. Practic, în ultimii 8 ani de înțeleaptă cârmuire izvorâtă de la Cotroceni, țara noastră a devenit neîntrecută în educație, invidiată pentru demnitatea pe scena internațională, admirată pentru prosperitatea cetățenilor săi. Aceștia din urmă însă, nerecunoscători cum îi știm, nu au apreciat eforturile supraomenești ale celebrului meditator. La scorurile partidelor e de analizat prăbușirea USR, care de la 30% în 2020, ar fi astăzi votat de doar 10 procente din bucureșteni. În rest PNL își revine ușor, spre 20%, iar PSD e stabil la 33%, puțin mai mult decât scorul luat în 2020.

Luni a fost competiția declarațiilor dure, demarată de Marcel Ciolacu, prin explicațiile privind contextul dezastruos în care PSD a decis să intre la guvernare (DE CE OARE?), precum și nevoia unei reforme fiscale. Dacă a fost sau nu o decizie bună salvarea PNL de catre PSD după 2 ani catastrofali, rămâne de văzut. Cât privește discuția pe finanțe, e clar că șeful PSD se raportează la o ideologie mizând pe solidaritate, echitate și redistribuire. Însă fapt e că România taxează munca enorm, dar infim spre deloc zona de business, măcar prin comparație cu restul țărilor europene. La fel de adevărat este că bună parte din banii din taxe sunt la noi mai degrabă risipiți sau furați, de unde și lipsa legitimă a apetenței pentru conformare fiscală în multe cazuri. Totodată, trebuie spus că modificările de biruri se negociază înainte cu toți cei implicați, pentru a le obține cooperarea. Însă de aici până la declarațiile comice ale lui Florin Cîțu sau ale unui oarecare purtător de cuvânt al USR e cale foarte lungă. Primul a spus, textual, că Marcel Ciolacu vrea să închidă România. Asta după ce el însuși a bătut recordul împrumuturilor externe și a acontat vaccinuri inutile de 800 de milioane de euro. Al doilea l-a făcut "sinecurist" pe liderul social-democrat, afirmând că ar fi lucrat doar la Stat toată viața. Cam la fel ca Dacian Cioloș, ar spune răuvoitorii.

Marți USR a continuat să se compromită, moțiunea împotriva ministrului "Educației", obținând mai puține voturi in plen decât semnăturile cu care a fost inițiată. Este evident că, pe lângă impostura academică și slugărnicia față de Cotroceni ale solemnului personaj, ar fi multe alte critici incontestabile. Întrebarea e dacă partidul oamenilor fără școală are calitatea morală să îl critice pe Sorin Câmpeanu, câtă vreme majoritatea liderilor săi relevanți nu au reușit să producă proba posesiei vreunei diplome de absolvire. În fine, Parlamentul a respins legea pentru alegerea primarilor în două tururi, urmare a interesului evident al PSD și PNL. Amuzant a fost dialogul dintre Florin Roman și Ludovic Orban, cei doi prodigioși intelectuali și teoreticieni ai administrației publice acuzându-se reciproc de ipocrizie, în contextul în care și cu această temă "urmașii Brătienilor" și-au păcălit naivii alegători.

Miercuri, Prefectul Capitalei, Toni Greblă, și-a continuat profilarea politică în București, chemând la ordine primarii care nu s-au îngrijit de recensământ, așa cum îi obligă legea. Merită urmarit cu atenție acest personaj, care, dincolo de aura de seriozitate și de cariera incontestabilă din spate, este mult mai prezent public decât toți predecesorii săi la un loc. Iar această activitate se manifestă inclusiv pe teme extrem de sensibile, precum retrocedarea ilegală a Parcului Bordei, în care a solicitat deja instanței anularea deciziilor lui Traian Băsescu. O altă veste bună este finalizarea proiectelor legilor justiției de către ministerul condus de Cătălin Predoiu. Putem spera că noile texte vor reuși să repare toate prostiile, inadecvările și aberațiile acumulate în timp în acest domeniu vital pentru orice țară. Dar pentru ca PNL să nu se dezmintă, confirmând că ministrul Justiției e doar excepția (lucidității și competenței) care confirmă regula (ignoranței și neputinței), a glăsuit și Florin Cîțu. Acesta, care a descoperit recent termenul "bizar", de care abuzează ca orice copil cu vocabular limitat, ne-a spus: "ar fi pentru mine bizar să aud un liberal să spună că preţurile au crescut prea mult". Este că pupilul prezidențial a meritat să fie premier? Cu logica sa de nezdruncinat, cu principiile sale imuabile, cu dicția sa amintind de retorii Greciei antice, omul care a reușit să ia bacul fără loc dă în fiecare zi măsura uriașei sale personalități la scara istoriei. În fine, pentru ca penibilul să fie suprem, toate personajele zilei s-au întrecut în mesaje și inițiative de felicitare a dublului medaliat mondial, David Popovici, ca și cum inșii desprinși din piesele lui Caragiale ar fi avut vreo contribuție la performanța înotătorului român. Klaus Iohannis a scris, între obișnuitele banalități, „suntem mândri de tine” (pluralul regalității, bănuim). Fostul șef al „guvernului său”, Dacian Cioloș l-a lăudat, din păcate în scris, pe „înnotător” (da, da, cu 2 n, așa a scris odrasla securității). Singurii în măsură să facă declarații au fost, Generalul Ciucă, anunțând un premiu în bani, și (ȘOC, SUPRIZĂ ȘI PARADOX - N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI!) Lucian Bode, Popovici fiind legitimat la Dinamo.

Joi Guvernul a decis un mecanism pentru scăderea prețului combustibililor cu 0,5 lei. Sau "50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă", după cum v-a explicat același președinte al dumneavoastră, în caz că nu pricepeați. Până acum câteva luni, benzina costa cam 6 lei, astăzi este aproape 10 lei. Deci din creșterea cu peste 50%, guvernul compensează cei 50 de bani, pe care în fapt îi vom plăti tot noi, cu toții, de la bugetul pe care îl alimentăm din taxe. Doar când ne gândim cum râdeau „liberalii” de voucherele pentru alimente, în valoare de 50 de euro la 2 luni, realizăm adevărata dimensiune a ridicolului. În plus, nu există garanții asupra faptului că prețurile benzinei și motorinei rămân la valoarea actuală. PSD s-a pronunțat impersonal, pe facebook, asupra subiectului, anunțând politicos că respectă decizia premierului, deși plafonarea era o soluție mai bună. Același PSD care încearcă să își schimbe imaginea prin conduita față de acuzațiile penale. Ministrul Chesnoiu, al Agriculturii, este acuzat de către DNA că ar fi trucat niște concursuri, motiv pentru care a cerut Parlamentului ridicarea imunității. Acesta a demisionat deja din funcție, a cerut tuturor să aprobe cererea și s-a suspendat din partid. O atitudine admirabilă de la cap la coadă. Complet diferită de a colegilor de coaliție din fostul FSN, care pe lângă condamnații puși pe liste sau numiți în guvern în 2020, par să fi abandonat lupta pentru care se maimuțareau plini de îndârjire în Piața Victoriei.

Vineri pare că a fost ziua veștilor bune din domeniul gestionat de „eminența cenușie” a PNL, demnul și înțeleptul urmaș al lui Ionel Brătianu, eternul ministru pe orice portofoliu, savantul om de cultură și întemeietor de ideologii - nimeni altul decât - Lucian Bode. Un subordonat al acestei somități a lumii științifice, polițist din Craiova, a fost reținut când încerca să vândă 20 de grame de cocaină, iar în Constanța, „oamenii legii” sunt acuzați că protejează proxeneții care aproape au omorât în bătaie, sub camerele de luat vederi, niște bărbați (posibil competitori). Nici partenerii de guvernare locală din USR nu se lasă mai prejos, blocul de 8 etaje, ridicat fără autorizație de construire în zona de servitute aeriană din Băneasa, în Sectorul 1, fiind aproape gata de vânzare. Blestemul merge mai departe!

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII
nu e neapărat o concluzie precisă, analitică, pe cât este un arc peste timp: la mitingul din decembrie, Nicolae Ceaușescu promitea încă 100 de lei la salariu; astăzi, Klaus Iohannis ne explică „doct” că e bună și reducerea de 50 de bani a prețului carburanților. Atât s-a putut!

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.