Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - când va exploda scena politică?

pixabay
boom
Duminică a continuat lupta declarațiilor în interiorul PNȚCD, gruparea condusă de europarlamentarul Cristian Terheș acuzându-l pe Aurelian Pavelescu de fraude. Acesta a răspuns cu amenințări de acționare în judecată. Tristă soartă pentru fostul partid al lui Maniu și Mihalache. În paralel, singurul lider politic ce a punctat în cazul provocării diplomatice a vizitei președintelui Ungariei a fost senatorul PSD, Călin Matieș. Acesta a mers la evenimentul din centrul orașului Alba Iulia, pentru a oferi un buchet de flori lui Katalin Novak și a marca 150 de la moartea lui Avram Iancu prin amplasarea unui tablou al eroului ardelean. Cu multă decență, momentul a fost util măcar în a echilibra firesc inadecvarea gestului vecinilor, cu atât mai nepotrivit în contextual conflictului din Ucraina.
Luni au continuat veștile proaste pentru românii cu credite ipotecare, indicele ROBOR trecând de 6%, ceea ce va conduce la continuarea creșterii ratelor, acestea având deja un avans de 20% față de începutul anului. Nici bucureștenii nu se simt mai bine, primarul cu nume de copil mic și frizură bizară anunțând că speră înlocuirea unei treimi din conductele pe care declara că le va schimba anul acesta. La cât de scump va fi frigul iarna viitoare, poate nu e rău că „atât s-a putut”. De asemenea, reputatul economist internațional și pupil prezidențial, autointitulat Superman, a mai spus niște lucruri despre ce ar trebui să decidă coaliția de guvernare. Au fost atât de profunde și interesante aserțiunile sale, încât le-am uitat.
Marți am aflat că liderul politic de anvergură europeană Dacian Cioloș nu și-a lansat încă partidul ce urma să se rupă din USR. Totuși, a lansat un nou site, după cum au anunțat surse din gruparea sa. Iar pentru ca amuzamentul să fie total pe scena politică, la aniversarea celor 147 de ani de la fondarea PNL, considerat de voci malițioase drept cea mai puternică organizație locală a PSD, a participat și Crin Antonescu. Distracția a constat în reperele istorice ale discursului său, evident necunoscute pentru majoritatea FSN-iștilor care conduc azi pe „urmașii Brătienilor”.
Miercuri, Generalul Nicolae Ciucă a anunțat, în ședința de guvern, că întreaga atenție se va concentra pe combaterea evaziunii fiscale, din iulie urmând să fie operaționalizat radarul mărfurilor și implementată ca obligatorie factura electronică. Rămâne de văzut dacă determinarea premierului va reuși să învingă complicități consolidate în ani de zile, precum și dacă va fi atacată marea evaziune, precum cea din port sau frontiere, sau vom vedea bătrâne de la țară anchetate de procurori pentru eludarea taxelor pe verdeață. Nu de alta, dar dacă mai exista legea "ilicitului", parcarea de la Finanțe și ANAF sigur nu ar mai fi valorat 10 milioane de euro, ca acum.
Joi a fost o zi a bilanțurilor aferente celor 6 luni de guvernare. PNL a organizat Liga Aleșilor Locali la Poiana Brașov - deh, cea mai scumpă stațiune montană din Europa, probabil, demnă de cea mai mare filială a PSD. Între discursuri decente s-a remarcat prin ridicol solemnul țuțer al întâiului meditator al țării. Ministru al Educației și consacrat traseist, Sorin Câmpeanu a cerut 15% din PIB pentru Educație, anunțând succesul programului prezidențial - acela lansat de 4 ori în 6 ani - "România educată". Surprinzător, mai coerent a fost Lucian Bode, care măcar a constatat ce probleme are miliția sa, anume deficitul de resurse umane. Tot o surpriză plăcută a fost și Generalul Ciucă, recunoscând meritele aleșilor locali, în fond singurii de unde vin voturile partidului, în absența vreunei ideologii sau coerențe decizionale în ultimii 8 ani. În linia obișnuită a decenței și posesiei de creier, Cătălin Predoiu a anunțat că va actualiza propunerile de modificări la legislația penală conform deciziei CCR, care a pus capăt abuzului tărăgănării la nesfârșit a dosarelor, eliminând întreruperea prescripției la fiecare act procedural. La PSD organizarea a fost mai puțin fastuoasă: la Palatul Parlamentului au vorbit miniștrii partidului, câteva minute fiecare. Iar Marcel Ciolacu a declamat poziția prioritară de care se bucură formațiunea în coaliție: "PSD continuă să fixeze ora la ceas." QED
Vineri a continuat sindrofia PNL de la munte, fiind definitivat pe postul de Secretar General Lucian Bode, consacrat pentru spiritul ascuțit și enciclopedic deopotrivă, pentru erudiție, dar mai ales pentru capacitățile polivalente și pluridisciplinare. Nu e la îndemâna oricui să conducă 5-6 ministere în diverse guverne. Vestea decentă e alegerea ca prim-vicepreședinte a lui Dan Motreanu, vechiul și autenticul liberal, scos din joc cu ani în urmă, alături de întreaga sa generație (Bogdan Olteanu, Cristian David, Cristian Adomniței, Mihai Voicu, George Scutaru, Ciprian Dobre), în interes național și al statului de drept, desigur. Această revenire nu va compensa, din păcate pentru brandul partidului, lipsa busolei ideologice și a resursei umane calificate, însă va mai hrăni iluzii pentru o vreme.
CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII e că România este singura țară din zona centrală și est-europeană care nu și-a schimbat partidele din 1990. Actuala coaliție este echivalentul identic al FSN (precursorul instituțional al PNL), respectiv FDSN (înaintașul PDSR, actualmente PSD). Această structură obține constant între 60 și 70% din 1990 până azi. Cele două partide de „opoziție” definesc populismul local în termenii cei mai clari: clivaj, isterie, violență de limbaj, hărțuirea adversarilor, personificarea permanentă a unui „inamic al poporului”, lipsa soluțiilor. Singura diferență dintre USR și AUR e că primii au avut deja ocazia să își dovedească incompetența în administrație. Sigur că e mult mai dorită stabilitatea USL aventurilor din ultimii doi ani. Însă e limpede că societatea așteaptă parcă o alternativă articulată doctrinar, care să propună soluții într-o lume cu atâtea provocări. Problemele structurale are României nu sunt nici infrastructura, nici inflația, nici corupția. Ci lipsa educației, depopularea, decalajele economice și excluziunea socială, pauperizarea, rămânerea în urmă a economiei. Rămâne de văzut dacă și când va apărea un partid care să propună soluții la aceste chestiuni cu adevărat strategice pentru viitorul țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.