Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

8 Martie și Prima Doamnă a României

primaDoamna

8 Martie este ziua femeii! Avem și o lege care decretează această sărbătoare. Ziua Femeii este sărbătorită la nivel internațional, ocazie cu care se celebrează realizările politice, sociale, economice și culturale ale acestora.

8 Martie este și ziua în care avem ocazia să facem o serie de reflecții pe marginea progreselor care au fost realizate de femei, în care facem apel la schimbare, dacă este necesară, dar și de felicitat actele de curaj făcute de ele, care au adus un aport în crearea istoriei unei țări sau a comunităților în care trăiesc. Deși aș putea să scriu despre realizările mai multor femei din România, fie în politică, administrație, cultură, educație și alte domenii, de data asta vreau să aduc în atenția voastră un alt aspect: rolul Primei Doamne.

Prezența Primei Doamne pe scena politică românească a lipsit sau a fost prea discretă pentru a fi remarcată, în ultimii 25 de ani. Carmen Iohannis este prima soție a unui președinte al României care a creat puțină vâlvă în jurul ei, mai ales prin prisma modului în care alege să își prezinte imaginea în cadrul unor evenimente oficiale. Dar doar atât. Care să fie cauzele? Nu este România pregătită pentru o Primă Doamnă care să aibă o agendă proprie, diferită de ceea a președintelui?

MichelleOÎn primul rând să vedem ce presupune Instituția Primei Doamne... În SUA rolul Primei Doamne este distinct, puternic și important. Dacă inițial soției președintelui îi era atribuit doar rolul de gazdă, la Casa Albă, cu timpul s-au adăugat și alte responsabilități. Primele Doamne au fost cele care de-a lungul anilor au militat pentru diverse cauze, au influențat uneori deciziile sociale și politice ale soților și le-au fost partenere în actul exercitării puterii democratice.

Michelle Obama este una din Primele Doamne care a dat greutate rolului pe care îl deține. Pe site-ul Casei Albe ea este prezentată ca model pentru femei, o promotoare a politicilor care susțin sănătatea familiei, educația și altele. Pe perioada celor două mandate ale lui Barack Obama, Michelle a lansat și susținut numeroase campanii publice.

Din ce putem observa o Primă Doamnă poate avea un impact mare asupra societății, inclusiv asupra politicii. Dar e nevoie de voință și viziune.

Revenind la întrebarea de mai devreme: Este România pregătită pentru așa ceva? Se pare că da. Din cercetările sociologice reiese că cel puțin jumătate din populația României este pregătită pentru o Primă Doamnă Activă.

INSCOP publica în mai anul trecut un sondaj din care reieșea că doar 1,6% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre prima doamnă (cifră statistic nerelevantă), deci o dezbatere publică despre instituţionalizarea acestui statut beneficia atunci de un public favorabil soției președintelui Klaus Iohannis.

În privinţa asumării unui rol mai vizibil în societatea românească de către soţia preşedintelui, 57,3% dintre români cred că ar fi un lucru bun, iar 23,2% că nu ar fi un lucru bun (19,5% NS/NR).

FL1

FL2

FL3

FL4

În ciuda deschiderii de care dă dovadă societatea românească, din păcate, nu am avut până acum o figură care să își asume cu adevărat acest rol. De aceea cred că o Primă Doamnă activă ar avea un impact considerabil în țara noastră. Pentru că sunt multe cauze bune care merită susținute și promovate ca atare, ca societatea să se schimbe ușor - ușor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.