Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

820 de mii de români executați silit au nevoie de legi noi

andreea paul

Cer Parlamentului și Guvernului României să acționeze de urgență pentru rezolvarea gravelor lacune legislative în materie de executări silite, în condițiile în care aproape 820.000 persoane sunt vizate în prezent de astfel de proceduri, conform cifrelor pe care mi le-a comunicat azi APNC în urma audierilor din Comisia de Buget, Finanțe și Bănci de săptămâna trecută.

Dintre aceste aproape 820 de mii de persoane, cel mai grav afectați sunt românii creditați aflați în pericol de a-și pierde locuințele prin executări silite. Or, CEDO a stabilit deja că pierderea unei locuințe este una dintre cele mai grave atingeri aduse dreptului la respectarea domiciliului. CEDO a invocat, de asemenea, dreptul persoanei de a cere să fie examinată proporționalitatea măsurii de executare silită a locuinței.

Criza declanșată de aprecierea bruscă a francului elvețian ne pune în fața riscului unui nou val de executări silite și a scos la iveală lipsa reglementărilor necesare în România pentru apărarea consumatorilor de bună-credință de abuzuri din partea băncilor sau a firmelor de recuperare cărora instituțiile bancare le-au cesionat creditele populației.

Parlamentul și Guvernul trebuie să ia in discuție trei probleme cheie:

1. Executarea silită să fie precedată de trei pași esențiali:

a. analiza contractelor de credit și depistarea eventualelor clauze abuzive;

b. verificarea corectitudinii calcului debitului restant și a penalităților imputate;

c. identificarea motivului pentru care debitorul a intrat în incapacitate de plata, mai concret dacă este urmarea unor practici incorecte ale creditorului sau nu.

Principala problemă o constituie absența unor prevederi normative care să protejeze consumatorii atunci când aceștia, din motive neimputabile lor, ajung în incapacitate de plată. În prezent, contractele de credite pot fi executate silit fără a se cerceta dacă acestea cuprind clauze abuzive, dacă debitul restant a fost calculat corect sau dacă practici abuzive ale creditorului au contribuit la incapacitatea de plată a debitorului.

2. Odată stabilit corect prejudiciul imputabil debitorului, legea trebuie să-l protejeze pe debitor de practicile abuzive ale societăților de recuperare

Cea mai mare problemă apare atunci când creanțele sunt cesionate unor societăți de recuperare care comit abuzuri în calcularea dobânzilor și a penalităților, și recurg adeseori la practici agresive pentru a induce panică în debitori. Nu sunt puține cazurile în care executorul care se substituie creditorului recurge nejustificat atât la proprirea conturilor, cât și la scoaterea bunurilor la licitație publică, blocând complet debitorul. Cer reglementarea urgentă a activității acestor societăți, a modului de autorizare și verificare a lor, a drepturilor și obligațiilor ce le revin în relația cu consumatorii, după modele de bună practică existente în Europa și în SUA.

3. Împărțirea echitabilă a riscurilor între creditor și debitor în situațiile neprevăzute

A fost nevoie de o criză a creditelor în franci elvețieni pentru a înțelege că românii trebuie protejați și în fața unor situații greu de prevăzut, care NU le sunt imputabile, și chiar a deciziilor hazardate sau 'practicilor iresponsabile' ale băncilor, așa cum sunt numite în Directiva 2014/17/UE atunci când face referire la creditele în valute străine. În prezent, întreaga povară revine pe umerii debitorilor români. Soluția nu poate fi decât împărțirea cât mai echitabilă a riscurilor și a pierderilor între creditori și persoanele împrumutate.

Toate aceste considerente impun îmbunătățirea cadrului legislativ referitor la etapele preliminare începerii executării silite, ca și la executarea silită în sine, alături de adoptarea urgentă a legii insolvenței persoanelor fizice solicitată de PNL.

Mulțumesc ANPC pentru răspunsul prompt și complet la întrebarea pe care am adresat-o acestei instituții în cadrul ședinței din 21 ianuarie, cu referire la îmbunătățirea legislației privind protecția consumatorilor creditați.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.