Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A declarat Klaus Iohannis falimentul luptei românești anti-Covid?

amazonaws.com
medic

Într-un discurs marcat, în premieră, de reproșuri la adresa decidenților politici, șeful statului i-a chemat pe guvernanți la Cotroceni „pentru instituirea unor măsuri restrictive” în contextul în care România se află în fruntea topului mondial ca rată a mortalității Covid-19.

Președintele Klaus Iohannis a spus că deși valul 4 întrece în agresivitate „chiar și decât cele mai pesimiste așteptări și prognoze”, totuși e și vina autorităților care „nu au făcut ceea ce ar fi trebuit”.

Blomberg, Euronews sau Reuters, surse de știri cu acoperire internațională, relatează că România „plătește prețul” pentru numărul mic de cetățeni vaccinați, al doilea cel mai mic procentaj din Europa, după Bulgaria.

La numărul morților, în schimb, România este în topul clasamentului european și pe locul 2 la nivel mondial. Faptul că alte state nu raportează decesele este o altă discuție.

Măsurile pentru ținerea sub control a pandemiei de coronavirus sunt propuse de experți epidemiologi de la Institutul Național de Sănătate Publică și Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), iar decizia finală este politică și o ia Guvernul.

Până acum, Executivul român a urmat o cale de mijloc între măsuri de 'lockdown' care asigură cel mai bun control al pandemiei și menținerea activității economice pentru a evita o recesiune economică severă.

Este cât se poate de limpede că strategia nu a funcționat.

Semn că situația din România este cât se poate de serioasă, Organizația Mondială a Sănătății a trimis la București un expert care să-și petreacă 60 de zile în încercarea de a găsi soluții.

Medici aflați în prima linie a luptei cu coronavirusului au început să vorbească de un „dezastru sanitar”.

Faptul că Republica Moldova, un stat cu resurse modeste în comparație cu România și care tradițional a beneficiat de ajutoare financiare din partea regimurilor politice de la București, a ajuns să fie să trimită medici și asistente la spitalul de la Lețcani (Iași), reprezintă încă o dovadă a problemei medicale uriașe din România.

Ca în orice eveniment de istorie de natură să aducă o schimbare planetară, așa cum este și această pandemie Covid-19, întotdeauna apare și o mișcare de rezistență. În România, acest curent concurează cu îndemnurile epidemiologilor. Doctori și asistente nu au încredere în vaccin. Figuri publice carismatice pun la îndoială eficiența vaccinului, iar persoane cu mare vizibilitate în social media promovează ideea unei dictaturi medicale și scot în evidență exclusiv riscurile asociate vaccinului.

„Pregătirea valului 4 a fost deficitară”, „campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent”, „este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților”, au fost observațiile critice ale șefului statului.

În fața acestei dezordini descrise, Iohannis a decis să preia comanda: urmează măsuri „nepopulare” și „este nevoie de ele acum”.

Să ne așteptăm, așadar, la o schimbare de macaz.

***Discursul integral al șefului statului poate fi citit aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.