Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost găsit 'cuibul' trupelor Wagner: Prigojin, zboruri suspecte în ultimele zile /FOTO

abc.net.au
prigojin wagner

O nouă imagine din satelit de înaltă rezoluție obținută de BBC dezvăluie sute de noi structuri asemănătoare unor corturi în locul unei presupuse tabere Wagner din Belarus.

Acest lucru vine în urma unui acord de relocare a mercenarilor Wagner și a controversatului lor lider, Evgheni Prigojin, în Belarus, în urma recentei revolte împotriva forțelor rusești.

Imaginea din satelit pare să arate activitatea la o bază militară dezafectată aflată la aproximativ 21 km de orașul Asipovichy - la aproximativ 64 de mile de Minsk, capitala Belarusului. Zona a fost raportată în presa rusă ca fiind un loc care ar putea găzdui luptători Wagner.

BBC Verify a identificat peste 300 de structuri asemănătoare unor corturi ridicate în ultimele două săptămâni.

O imagine din satelit din 15 iunie nu arată niciuna dintre aceste structuri vizibile. Cea mai recentă imagine de înaltă rezoluție pe care am obținut-o este din 30 iunie și dezvăluie lucrările ample care se desfășoară la bază.

Nu se poate spune cu certitudine că aceste noi structuri sunt destinate să găzduiască forțele Wagner, dar liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a fost de acord să le găzduiască.

Prezența lor ar însemna că Ucraina trebuie să se preocupe acum de întărirea frontierei sale nordice, în timp ce țările vecine din NATO, Polonia, Letonia și Lituania, sunt îngrijorate de viitoarele activități subversive pe care Wagner le-ar putea întreprinde din Belarus.

Și totuși, nimeni, probabil nici măcar Kremlinul însuși, nu știe câți luptători Wagner vor merge în Belarus, câți se vor alătura armatei ruse pentru a lupta mai departe în Ucraina și câți își vor agăța bocancii în cui și se vor întoarce acasă.

O cercetare a camerelor de chat online Telegram de către BBC Verify a dezvăluit puține indicii, deși un blogger care se identifică ca fiind un luptător Wagner din Belarus spune că grupul "continuă să lucreze". Imediat după revoltă, se crede că mulți dintre ei s-au întors la bazele lor din părțile ocupate de Rusia din estul Ucrainei.

content-image

content-image

Unde este Prigojin?

Liderii trupelor Wagner nu sunt soldați de carieră. Fostul deținut și vânzător de hot-dog se bucură să apară pe canalul Telegram al lui Wagner, îmbrăcat în haine de luptă, și să lanseze tirade populare încărcate de înjurături la adresa conducerii militare a Rusiei pentru incompetența sa.

Dar în ultimele zile a devenit tăcut online, iar locul unde se află este necunoscut.

Știm din datele de urmărire a zborurilor că o aeronavă asociată cu Prigojin a aterizat în capitala belarusă Minsk în această săptămână. Sosirea sa acolo a fost confirmată de liderul belarus Alexander Lukașenko.

Aceeași aeronavă s-a întors între timp în Rusia, făcând escală la Sankt Petersburg și Moscova.

content-image

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.