Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost găsit locul în care Vincent van Gogh a pictat ultimul său tablou: În aceeași zi s-a sinucis

wikipedia.org
van gogh

Oamenii de ştiinţă au descoperit locul în care pictorul olandez Vincent van Gogh a pictat ultima sa capodoperă, a anunţat marţi Muzeul Van Gogh din Amsterdam, relatează dpa.

Se pare că pictorul a stat pe un deal acoperit cu copaci şi rădăcini în oraşul Auvers-sur-Oise, nordul Franţei, când a pictat ultimul său tablou, intitulat "Tree Roots", a afirmat muzeul într-un comunicat.

Citește și: Studiu șocant: Motivul pentru care majoritatea românilor se apucă de fumat

Locul a fost desemnat ca fiind un punct turistic special, a mai spus muzeul, scrie agerpres.ro.

Locaţia exactă a fost descoperită de Wouter van der Veer, directorul Institutului Van Gogh, când acesta a găsit o carte poştală înfăţişând rădăcini noduroase şi copaci care se asemănau izbitor cu cele din tablou.

Citește și: Lider PSD: ‘Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament’

Oamenii de ştiinţă de la muzeul din Amsterdam au comparat cele două motive. Pe cartea poştală datată 1900-1910 apare un deal acoperit cu rădăcini şi trunchiuri de copaci. Expertul în opera lui Van Gogh şi-a documentat descoperirea într-o carte, "Attaqué a la racine". A fost nevoie de câteva săptămâni până când experţii de la Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam să concluzioneze că este vorba "foarte probabil" de locul potrivit.

"Bazat pe obiceiurile de lucru ale lui Van Gogh şi studiul comparativ al picturii, cărţii poştale şi stării actuale a dealului, experţii au concluzionat că este 'extrem de plauzibil' faptul că locaţia corectă a fost identificată", a scris muzeul în comunicat.

Citește și: Gabriela Firea, ieșire devastatoare: ‘Protestăm față de blocarea dublării alocațiilor copiilor. Este o lipsă de respect față de copiii din România’

Potrivit muzeului, Van Gogh picta adesea împrejurimile. Locul se află în apropiere de Auberge Ravoux, unde pictorul şi-a petrecut ultimele două luni din viaţă.

Pe baza luminii din tablou, oamenii de ştiinţă au concluzionat că pictorul şi-a terminat lucrarea după-amiază târziu. În aceeaşi zi, Van Gogh s-a sinucis.

Citește și: Lovitură pentru Statul Român! Un membru al clanului Corduneanu vrea bani, după ce a fost achitat de instanță

Marţi, în prezenţa lui Emilie Gordenker, directoarea generală a Muzeului "Van Gogh" şi a lui Willem van Gogh, strănepot al lui Theo, fratele lui Vincent, a avut loc inaugurarea locului, protejat temporar de o structură în lemn şi care va putea deveni loc de pelerinaj.

Este situat la 150 de metri de Hanul Ravoux unde pictorul a stat 70 de zile.

Citește și: Cutremurător! A vrut să se sinucidă, dar a provocat un accident cu trei morți pe Centura de Nord a Craiovei

Această pânză "a provocat tot felul de teorii, de exemplu faptul că ar fi semnat un tablou care marca debutul artei abstracte, a noii arte", a spus cercetătorul.

"Acest tablou, pictat cu puţin timp înainte de a se împuşca, pe 27 iulie 1890, era indescifrabil, căci locul în care a fost realizat a fost imposibil de stabilit", a spus el.

Citește și: Oficial! 94% din decesele bifate la coronavirus aveau comorbidități asociate

Van Gogh, grav rănit, s-a întors noaptea la han şi a murit două zile mai târziu după o lungă agonie.

La fel ca Rimbaud sau Baudelaire, Van Gogh este unul dintre artiştii secolului al XIX-lea al cărui talent şi destin special fascinează lumea întreagă.

Astfel, un revolver ruginit, găsit în 1960 pe o pajişte şi care ar fi fost folosit de Van Gogh pentru a se sinucide, a fost vândut la licitaţie unui particular în iunie 2019 pentru suma de 162.000 de euro, la Hotel Drouot din Paris.

Citește și: Grafic făcut de un reputat demograf! Adevărul despre mortalitatea prin Covid-19 în România: Unde ne clasăm la nivel european .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.