Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost președintele Georgiei, acum şi-a creat partid în Ucraina

Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a început încă un episod al carierei sale politice în Ucraina, unde a înregistrat marţi oficial un nou partid politic, transmite agenţia EFE.

'Mişcarea Noilor Forţe' este numele formaţiunii politice conduse de Saakaşvili şi cu care el speră să contribuie la 'formarea unei clase politice complet noi' în Ucraina, scrie agerpres.ro.

Citește și: EȘEC total: Revista Playboy revine la fotografiile cu femei goale, după ce renunțase la ele

Demersul său survine după ce în noiembrie a demisionat din postul de guvernator al regiunii Odesa, pe care l-a ocupat puţin mai mult de un an înainte de a-l părăsi invocând 'corupţia endemică' a clasei politice ucrainene pentru care l-a acuzat chiar pe preşedintele Petro Poroşenko, cel care i-a oferit protecţia Ucrainei în faţa Rusiei şi a noilor autorităţi georgiene. Saakaşvili a asigurat însă atunci că va rămâne în Ucraina, cu doi ani în urmă primind cetăţenia acestei ţări.

El a devenit preşedinte al Georgiei în anul 2003 în urma 'Revoluţiei Trandafirilor', care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Şevarnadze. În cei zece ani cât a condus această ţară, Saakaşvili a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul cu Rusia din anul 2008, încheiat în numai câteva zile cu o înfrângere dezastruoasă a armatei georgiene. Totuşi, el s-a remarcat şi prin reuşitele în lupta împotriva corupţiei.

Citește și: Iohannis e în cautarea noului UNPR

După ce partidul său a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în faţa coaliţiei 'Visul Georgian', zeci de foşti oficiali din administraţia sa au fost arestaţi şi urmăriţi penal pentru abuz de putere sau corupţie. După ce şi-a încheiat ultimul mandat prezidenţial în noiembrie 2013 (şi scrutinul prezidenţial fiind câştigat tot de coaliţia Visul Georgian), Mihail Saakaşvili a părăsit Georgia.

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, fiind emis şi un mandat internaţional de arestare pe numele său. Saakaşvili consideră însă că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtăşită de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care au avertizat autorităţile de la Tbilisi că justiţia nu trebuie supusă ingerinţelor politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.