Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost pus în funcțiune primul parc eolian nou, după o pauză de un deceniu: 'Este primul kWh produs în România de o turbină eoliană de 6 MW'

zf.ro
eoliene cez romania

Proiectul eolian de la Ruginoasa (Iaşi), cu o capacitate de 60 MW, a început să injecteze energie în sistem, anunţă oficialii companiei. Acesta este primul parc eolian nou pus în funcţiune în România după o pauză de un deceniu în domeniul investiţiilor în energia eoliană, notează Ziarul Financiar.

„Azi a fost o zi minunată. Proiectul eolian de la Ruginoasa din România a produs primul kWh ca un cadou de Crăciun. Este primul kWh produs în România de o turbină eoliană de 6 MW”, a anunţat în urmă cu două zile Daniel Rascu, business development mana­ger în cadrul DTEK Renewables In­ternational, pe contul personal de LinkedIn, conform News.ro.

Proiectul eolian de la Rugi­noa­sa (Iaşi) are o capacitate de 60 MW şi este dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. La momentul în care investiţia va fi complet operaţională, va putea alimenta anual circa 43.000 de case. DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, care are businessuri în minerit, media, real estate, transporturi şi agricultură. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 90 de milioane de euro, 55 de milioa­ne de euro venind de la austriecii de la Kommunalkredit, instituţie finan­ci­a­ră axată pe zona de infrastructură. Ceea ce este intere­sant este că acest credit se bazează pe existenţa unui contract de tip mer­chant power pri­cing, o premieră pentru piaţa din Ro­mânia. O astfel de înţelegere este des­tul de asemă­nătoare cu un con­tract de achiziţie pe termen lung (PPA - power pur­chasing agreement), cu menţiunea că în cazul de faţă preţul energiei este dat de preţul pieţei care poate varia pe durata de viaţă a proiectului în funcţie de condiţiile din momentul respectiv.

Reprezentanţii DTEK au precizat recent că au ca ţintă pentru piaţa locală un portofoliu de producţie de 500 MW. De altfel, compania are un parteneriat cu o firmă locală, Finas. Împreună cele două firme au anunţat că au demarat în vara anului trecut un alt proiect, de 65 MW, în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care ar trebui finalizat tot anul acesta. În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW şi parcuri solare de circa 1.400 MW, care au asigurat anul trecut 15% din producţia de energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.