Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început referendumul din Grecia: 11 milioane de persoane aşteptate la vot

referendum Grecia

Birourile de vot s-au deschis duminică în Grecia, la orele 04:00 GMT, pentru referendumul la care grecii decid dacă ţara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaţionali (BCE, UE, FMI), informează agenţiile internaţionale de presă.

Urnele se închid 12 ore mai târziu, la orele 16:00 GMT. 

În total, sunt aşteptaţi să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?" 

Primele rezultate se vor cunoaşte între orele locale 20:00 şi 21:00 (17:000 şi 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne.

Ultimele patru sondaje de opinie publicate nu promit nimănui triumful: trei dau un avantaj pentru "da", unul pentru "nu", dar la o diferenţă de cel mult 1,4 puncte procentuale. 

Referendumul are loc după cinci luni de discuţii fără niciun rezultat, de reuniuni de urgenţă ale Eurogrupului în summituri excepţionale între guvernul grec, format la sfârşitul lunii ianuarie de stânga radicală Syriza a lui Alexis Tsipras şi dreapta suveranistă ANEL, şi creditorii ţării, UE, FMI şi BCE. 

Din 2010, aceştia au acordat Greciei 240 de miliarde de euro ajutor sau promisiuni de împrumut, însă nu au mai plătit nimic de aproape un an. 

Pentru că Atena refuză să accepte în schimb anumite reforme pe care le consideră prea dificile din punct de vedere social. 

După încă un eşec al discuţiilor, premierul Alexis Tsipras a anunţat în noaptea de 27 iunie acest referendum care pune duminică o chestiune cu atât mai alambicată, cu cât Grecia nu mai este sub niciun program de ajutor din seara zilei de 30 iunie. 

Alegătorii au putut consulta acest plan financiar, foarte tehnic, numai pe internet. 

Iniţial, guvernul Tsipras a părut să spere că, pe baza unui "nu" care să mobilizeze cel puţin jumătate dintre greci în spatele său, s-ar putea întoarce mai puternic la negocieri. 

Creditorii însă au preferat să dramatizeze dezbaterea. 

Unii dintre ei aşteaptă fără îndoială, după cum a recunoscut preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul să ofere oportunitatea de a încheia astfel cu "epoca Syriza" şi riscul său de contagiune protestatară la alte ţări din cadrul unei UE fragilă uneori. 

Pentru a sprijini votul pozitiv, ei susţin că "nu" înseamnă ieşirea Greciei din zona euro, monedă faţă de care 74% dintre greci sunt ataşaţi, potrivit unui sondaj publicat vineri, faţă de numai 15% care doresc revenirea la drahmă. 

Această campanie fulger s-a desfăşurat într-o atmosferă burlescă: grecii speriaţi au retras în weekendul trecut câţi bani au reuşit, astfel că băncile au fost închise pentru o săptămână, iar retragerile de la automatele de bani au fost limitate la 60 de euro de persoană zilnic. 

Or, ei stâng aceşti bani, încetinind mai mult economia şi golind mare parte a magazinelor. 

În acest context financiar tensionat, ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, a calificat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă ca "zvon răuvoitor" un articol din cotidianul britanic Financial Times potrivit căruia depozitele de peste 8.000 de euro ale cetăţenilor greci vor fi impozitate cu 30% pentru a asigura fondurile necesare băncilor din ţară. 

După pregătiri deosebit de rapide - afişe, buletine, transportul urnelor, crearea de site-uri pentru ambele tabere -, vineri seară au avut loc la Atena două mari mitinguri pentru evaluarea raportului de forţe. 

Meciul s-a încheiat cu un rezultat aproape egal: 25.000 de manifestanţi pentru "nu", pe care Alexis Tsipras i-a invitat să arate că vor "să trăiască demn în Europa", şi 22.000 de partea adversă. 

Sâmbătă, a fost zi de odihnă înaintea bătăliei. 

Fapt care nu l-a împiedicat pe Yanis Varoufakis, singurul membru al guvernului care a spus clar că va demisiona în cazul victoriei votului pozitiv, să îi acuze în jurnalul spaniol El Mundo de "terorism" pe creditori. 

În paralel însă, el a declarat ziarului german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că "se aşteaptă ca luni să existe un acord", indiferent de rezultat, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.